fredag 25 april 2008

Torrt var det här


Professor S skulle lyncha mig om hon visste hur jag behandlar mina stämband. För de ska skötas, vårdas och bevaras. "Speciellt för oss som är i ett röstyrke!" brukar hon banna. Vi har fått stränga tillsägelser om hur man gör för att optimera stämbandens hälsa, till exempel genom att inte harkla, inte hosta, inte knarra (speciellt i slutet på en lång skoldag brukar hon få påpeka detta), inte viska, inte röka, inte överrösta, inte tala på inandning och inte låta stämbanden bli torra. "Och hamnar ni på operationsbordet, så sii för fan till att ni blir intuberade med deras smalaste rör!". Sen har hon sagt att vi ska se till att inte bli på smällen heller, men det har ingenting med rösten att göra, utan främst att hon vill få ut oss ur den här skolan någon gång.


Det där med fuktbalansen är jag nog alltför dålig på, för senast igår konstaterade jag att fan, jag dricker ju ingenting! Under en hel dag blir det morgonte som är koffeinhaltigt och bara torkar ut. Ett pytteglas till lunchen, och så ibland kaffe på maten (mera koffein som säkert kompenserar det lilla jag drack innan). Efter skolan är det akutkaffe, för då är jag trött och gnällig. Dricker väldigt lite före jag far ut och springer också, för vem vill ha en kluckande mage då? På BodyPumpen dricker jag bara några klunkar. På kvällen då? Jo, kvällskaffe.


Summa: Jag dricker nästan ingenting, och det jag faktiskt dricker är uttorkande. Måste bättra mig, och därför sitter jag som bäst och klunkar ur den här flaskan framför datorn. Blev imponerad av de snygga bubblorna och måste fota - kan det bli fräschare?:)


Jo, och sedan måste jag ju understryka att det där med drickande inte påverkar stämbanden direkt, typ att man "sköljer dem" med vatten, vilket många verkar tro. Det där med att dricka gör man för att återfukta kroppen inifrån, och hålla den inre fuktbalansen i skick. Ingenting vi äter eller dricker kommer i kontakt med stämbanden, eftersom de sitter i luftstrupen. Matstrupen borde finnas lååångt ifrån någonting som har med stämband att göra.


Så mamma, som hävdar att någon hade sagt att man ska äta äpple när man ska sjunga - nej, det stämmer inte. Stämbanden ser inte av några äpplen, de åker raka spåret ner i magen. Men äpple är förvisso gott att äta...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar