onsdag 9 april 2008

Cykelbryderier


Höll på att bli ledsen på riktigt idag. Jag hann cykla ända in till stan innan det var dags för Dagens Avhopp. Cykelkedjeavhopp, alltså. Min cykel - som har hängt med i ur och skur ända sedan jag fick den vid åtta års ålder - har på senaste tiden inte varit riktigt kry. Den som är klipsk kan alltså konstatera att den vid detta laget har sexton år på nacken, vilket är ganska anmärkningsvärt i dagens samhälle, då saker och ting är konstruerade för att braka ihop två dagar efter att garantin gått ut. Min cykel har tjänat mig väl, men nu börjar den ha fått nog.


Växlarna - fem till antalet - har gett upp en efter en. Ännu i höstas funkade två stycken, vilket gjorde ens val enkelt: uppförsbacke = 3:an, nedförsbacke = 4:an. Någon gång i vintras belv det lite mera invecklat. 3:an funkade som smort, men för att få i den andra växeln var jag tvungen att luta cykelfanskapet åt höger (lämpligen i en högerkurva, alltså) och samtidigt göra ett litet skutt (en väl placerad grop i asfalten under högerkurvan eftersträvades). Jag hade ungefär tre tillfällen att växla mellan hem och skola, där både kurva och gupp fanns samtidigt.


Så långt gick det ganska bra. De verkliga problemen började när kedjan ansåg det vara nödvändigt att börja hoppa av. Detta inträffade naturligtvis oftast när jag försökte växla (läs: gira och studsa samtidigt), vilket gjorde att hela cyklingsproceduren blev ytters känslig. För att växla måste jag rycka och hoppa - men inte för mycket, för då rasslade kedjan ur led. Dilemma.


Sedan dess har det bara gått utför med cykeljäveln. Den nöjer sig inte med att låta kedjan hoppa av en gång om dan - utan multiple times! Idag har jag exempelvis - efter kedjehoppet i morse - petat tillbaka den oljigaste delen på fordonet sisådär fyra-fem gånger. Kedjan är numera så sliten att det hoppar av innan man ens börjar cykla. Ytterst frustrerande.


Skulle i och för sig kunna köpa en ny kedja, men det skulle knappast hjälpa mig, eftersom:

1) Jag befinner mig i södra Finland. Här finns ingen som skulle kunna hjälpa mig att installera den nya kedjan, exempelvis en kompis' pojkvän. Karlarna (eller vad man nu ska kalla dem) i den här delen av landet är inte kapabla till mycket annat än skriva på sina gradun, sjunga i Brahe Djäknar och shoppa moderiktiga skor.


2) Jag har ingen lust att investera en enda euro på en cykel som i princip är färdig för att skrotas.


3) Det är så lite kvar av läsåret att jag inbillar mig att det är onödigt att börja krångla med cykelservice när jag ändå snart ska härifrån för sommaren. I och för sig är det många cykelturer kvar, men...


4) Jag har inte ens någon tid att lägga på att söka cykeldelar eller -reparatörer, får andnöd av att bara titta i min kalender, och den innehåller inte ens en bråkdel av allt som ska göras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar