lördag 2 oktober 2010

Turistar i egen stad

Trots att jag är född och har tillbringat de 19 första åren i mitt liv i Karleby kommun, är det för första gången jag verkligen bor i Kokkola som sådant. Jag är ju nämligen egentligen från Öja, jag är öjbo i själ och hjärta. Djupsund, för att vara exakt. Nyströms, för att vara ännu mera exakt, omgiven av Heimdjäälon (= Hemgärdet).

Således har jag under min vecka här i nya hemmet upptäckt hur lite jag faktiskt har sett av den här stan förut. Jag har mest tagit bilen längs Fabriksgatan, oftast parkerat i Anttilas parkeringshus och så rört mig i butikerna däromkring. Upp och ner längs Fabriksgatan. Ibland in en snabb sväng på Storgatan. När jag inte har gjort det har jag tagit av till höger i rondellen före man kommer in till stan och åkt raka spåret till Abc på kaffe. Ungefär så.

Nu har jag cyklat på en massa smågator i Neristan, sprungit på cykelvägar i Halkokari, gått på grusvägar ut till Mustakari, sett Stadssundet i aftonskrud. Jag har sett små gulliga butiker jag inte visste fanns, och små bagerier och fontäner och vräkiga, designade lyxhus. Man ser staden på ett annat sätt när man rör sig inne i den, till fots eller på cykel. När man ser den tidigt på morgonen och sent på kvällen. Kommit fram till att av det jag har sett hittills så gillar jag Kokkola. Mycket.

2 kommentarer: