lördag 30 oktober 2010

Gubben i butiken

Besökte just närbutiken nere på hörnet. Traskade i godan ro och plockade åt mig saker. Ganska stillsamt såhär på en lördagsförmiddag. En liten, gammal och skruttig gubbe gick omkring i butiken och frågade sedan en kassaflicka om hjälp, han skulle ha kaffe. Flickan visade honom kaffehyllan, men en helt utomstående kvinna bakom hojtade till "Han har redan köpt kaffe idag! Det ligger i kassan! Väskan där...".

Så gubben fick komma till kassan istället. Tydligen hade han varit inne en kort stund tidigare och handlat, men glömt att ta med sig kassen ut. Och kassaflickan hittade påsen med kaffe och alla andra varor i under disken. Stackars gubben hade glömt att han redan hade handlat idag. Och att han hade glömt att ta med sig varorna.

"Nejmen..." sa gubben lite besvärat för sig själv på finska. Åt oss som stod i kön utropade han "Nu får nog någon av er ringa och be något ålderdomshem ta in mig!". Blinkade lite pillemariskt, och vi log tillbaka. "Vart vill du då?" frågade en ung kille. "Går det med Pettersborg?". "Jo, Pettersborg blir bra. Det här blir ju inte till någonting...". Det var en gullig gubbe.

Flickan i kassan bara gav honom den kvarglömda väskan, sa att hon så gärna hjälper honom om han behöver det, och att det inte gör någonting att han glömmer ibland. "Vi känner ju dig!". Gubben tackade så väldigt mycket för hjälpen och sa "Nå, nu kommer jag inte flera gånger idag...". "Kom du bara" sa flickan "Det är alltid roligt att du kommer och hälsar på!".

Det tyckte jag var trevligt. Gamla virriga gubbar ska också få gå och köpa sitt kaffe på lördag förmiddag. Även om de måste gå två gånger och det inte riktigt löper friktionsfritt. Huvudsaken är ju att det lyckas till sist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar