fredag 8 oktober 2010

Nominerad

Jag blev för en tid sedan utmanad av Hannah att avslöja sju intressanta fakta om mig själv. Det har jag också tänkt göra, men jag har inte haft tid att klura ut sju saker som kunde intressera någon. Jag ska klura lite till, sedan ska jag ta itu med den utmaningen.

Idag såg jag att Annina hade nominerat mig till en annan grej, nämligen att svara på frågorna nedan. Så, här kommer det. Jag kommer att svara det jag kommer att tänka på först sådär spontant. Detta kan bli till vad som helst.

1. What is your favourite word?
När jag såg Anninas svar "aamu" så måste jag bara berätta att just det ordet är mitt favoritord på finska. Det är vackert, klingar bra och är sådär skönt att uttala. Min favoritord på svenska är "dzesbo", vilket är öjadialekt för bröllop. Gästabud = dzesbo.

2. What is your least favourite word?
På finska är mitt största hatord "äiti". Det skriks i butiker och på andra allmänna platser av jobbiga, finska ungar och låter alltid gnälligt. På svenska är det nog "handväska". Får mig att tänka på skvallerkärringar med all världens pastiller, näsdukar, psalmböcker och nitroburkar i sina mobila förvaringsgarderober. Jag vägrar att kalla min egen väska för handväska. Det är en väska, punkt slut.

3. What turns you on creatively, spiritually or emotionally?
Regnfräscha, klara, krispiga dagar. Och meditativa löprundor i mörker under vägbelysningens eller månens sken.

4. What turns you off?
Pissigt väder, snöyra, oplogade vägar och snö innanför kragen när man ska cykla till skola eller jobb. Man trampar och trampar och svär, och drabbas av läskig jälkihiki när man väl är framme dit man ska.

5. What is your favourite curse word?
Satan. Utan tvekan. Det är tillräckligt laddat för att fylla sin funktion, jag menar, ska man svära så ska man SVÄRA, annars kan man låta bli. Förutom att man kan tolka det som att kalla på The Devil Himself, så klingar det bra. Vasst och sådär rytmiskt tvåstavigt. Lämpligt att baka in i meningar och uttryck också.

6. What sound or noise do you love?
Tystnad. Det är det allra, allra bästa.

7. What sound or noise do you hate?
Förutom det där "äiiiiitiiiii" man måste höra på på stan ibland, så är det väl allmänt störande bakgrundsljud. Radio och tv som skrålar när man inte aktivt tittar/lyssnar. Allra värst om flera mediekällor är öppna samtidigt, som radio i ett rum och tv i ett annat, så att ljuden blandas.

8. What profession other than your own would you like to attempt?
Tandläkare skulle vara jätteroligt. Om jag hade varit duktigare på matte, fysik och kemi hade det varit ett av mina karriärsval, utan tvekan.

9. What profession would you not like to do?
Parkarbetare. Jag skulle få fel i huvudet med detta lövkrattande och buskansande.

10. If Heaven exists, what would you like to hear God say when you arrive at the Pearly Gates?
"Ciao! Får det vara ett glas rött?"

Jag nominerar alegni!

2 kommentarer:

  1. tack nu "så helvetes" :D
    ska nog ta mig an uppgiften bara jag hinner :)

    SvaraRadera
  2. ...eller "tack så satan", som jag föredrar att säga! ;D

    SvaraRadera