lördag 23 oktober 2010

Newbie


Ny dag, nya erfarenheter. Idag har den här kvinnan för första gången varit på synundersökning. Sedan en tid tillbaka har jag nämligen kommit på mig själv med att kisa när jag tittar på tv, när jag läser text som är en bit bort, och ibland när jag läser på datorskärmen. Jag vet inte om jag direkt ser dåligt, men jag inbillar mig att jag måste anstränga mig mer än tidigare för att se ordentligt.

Har försökt bortförklara det med att jag har en ganska liten tv, och att "jamen texten på digiboxens programsida är ju pytteliten", men jag kisar visst när jag sitter framför större tv-apparater ibland också.

Så jag stegade iväg till optikern och bad dem kolla upp ögonen en gång för alla - och det var ju riktigt intressant det där. Testa trycket i ögat, fokusera blicken på det ena och det andra, säga om krysset var inuti eller utanför cirkeln, avgöra om texten syntes bäst på röd eller grön bakgrund.

Och jag fick resultaten svart på vitt. Synen är fortfarande riktigt bra. Litelite nedsatt främst på ena ögat, och jag får hämta ut ett par glasögon att ha om jag skulle vilja det. Typ att se på tv med eller sådär annars i olika situationer som kräver det. Men det går lika bra utan. Jag har inga besvär av att jag fokuserar blicken så hårt som jag gör. Man kan antingen korrigera synen genom att använda ett par svaga glasögon eller genom att spänna ögonen lite, just som jag gör. Jag får ingen huvudvärk och jag blir inte trött i ögonen.

Sedan kanske jag har en extremt känslig syn på så sätt att jag vill att det jag ser ska vara absolut knivskarpt, eftersom jag alltid har haft bra syn. Riktiga hökögon är jag född med, någonting jag är väldigt glad och tacksam över. Minsta oskärpa, och jag reagerar med att tvinga fram en klarare bild.

Så njä, det blir nog inga glasögon, åtminstone inte just nu. Skaffa brills bara för att jag eventuellt inte kan bonga en flugskit på en mils avstånd känns inte nödvändigt. Glasögon ska man ha för att man behöver dem. Jag känner inte att jag gör det. Och om jag nu tvunget måste se den där fluskiten kan jag väl kisa lite då.

2 kommentarer:

  1. Önsk de än LED TV tii Julpresent, ter får du en knivskarp bild! Ja veit ja önskar ein toki ov Jultomtn iaf. Föräldran min skaffa en toki fö int allt fö läng saan, lite avundsjuk bleiv man. Finsta en LED klister märk fast upp i höger hörni som ja tog heim å la fast på min TV :P

    SvaraRadera
  2. Bra idé, ja tror ja liimar fast en tokan märk på min tv å, he räcker:) Förresten har jag så saakelis roko tålamod ti skåda på tv så he sku vara heilt bortkastat ti sats på na toko fö min deil:)

    SvaraRadera