torsdag 24 december 2009

Julafton på Heimdjäälon

Vi har fått ännu mera snö! Igår när jag hoppade i bilen kvart före sju på morgonen hade det dråsat ner mängder under natten. Jag såg att plogbilen hade gjort sin vända in på gården, men ända fram till garaget hade den inte skottat. Var lite orolig över att bli fast i snön när jag redan hade bråttom till jobbet. Men det gick bra.

Efter jobbet tog jag en snabb sväng via butiken på hemvägen. Skulle bara plocka åt mig det nödvändigaste så där dan före dopparedan. Det blev nästan en timmes historia på grund av mycket folk, långa köer till kassorna och blockerade Electron-linjer. I sådana situationer är jag oerhört tacksam över att jag inte har en unge i vagnen och ytterligare ett par som hänger i byxbenet, och skjuter en överfull kundvagn fullproppad med blöjor och fanskap framför mig.

Tillbringade eftermiddagen och kvällen med att baka. Lyxbitar är någonting som alltid finns på vårt julkaffebord. Goda kakbitar med romkräm och mörk blockchoklad. Ganska petiga att baka, eftersom det är ett enda gräddande, svalnande, ihopblandande, utbredande och så ska alltihopa frysas en stund för att stelna. Sedan ska man smälta choklad och glasera hela verket, och sedan dessutom försöka skära upp allting utan att det går sönder. Mina bakverk brukar i vanliga fall skapas genom att a) röra ihop saker och b) grädda. Lyxbitar är avancerat för mig.

Medan jag bakade och väntade på att nåot moment skulle bli klart passade jag på att städa. Dammsuga, torka golv och feja omkring.

När allt var klart, golven torkade och kakan klar - då drog jag på mig kläderna och stack ut på en runda i mörker och snöfall. Stora, mjuka flingor som virvlade ner och landade på grenar och kvistar. Och på mig. Jag travade på måfå iväg i kvällen. Andades frisk decemberluft och tittade på julbelysningar och granar på folks gårdar.

Gick bland annat ut så långt man kommer på Vatundzin (Vattungen). En liten holme mellan Öja och Kokkola, där många har villor och sommarstugor. Det var jättefint. Kolmörkt med glittrande ljusslingor här och var. I många fönster lyste ljus, och några hade satt ut facklor på uppfarten. Jag gick med snö knarrande under skorna mitt i snöfallet.

Idag firar jag jul med familjen och faster A. Vi har ätit julmat bestående av skinka, lådor, sillsallad, prinskorv, köttbullar, mammas hemgjorda sill, jullimpa, lutfisk och vitsås. Jag sitter och smuttar på ett (okej två... nå, högst tre) vinglas och vickar på tårna. Brasan sprakar i spisen. Katten sover i soffan. Bröderna är ute på julgubbsuppdrag. Allt som det ska vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar