söndag 6 december 2009

Blågult och blåvitt

Gissa var jag har varit i helgen? Ledtråd: det är stort, blågult och ganska överskattat.

Jag har alltså varit på IKEA. Tittade på de sedvanliga prylarna, och drack en god kaffekopp i caféet som ligger halvvägs. En liten flicka satt med sin mamma och tjöt, först över att hon inte ville ha någon glass. Då tog hennes mamma en liten glasstugga för att visa att det var en god sådan. Då tjöt flickan för att hon ville ha glassen. När hon fick den tjöt hon för att mamman hade tagit en bit så att glassen inte längre var hel. Ah!

Köpte bara några småsaker, som grytlappar och annat jag behövde. Ett par små julklappar hittade jag också. Det var smockfullt på parkeringen, men inte särskilt långa köer inne i butiken. Till kassan tog det bara några minuter. Överraskande nog.

Idag är det Finlands självständighetsdag. Flaggan vajar strax utanför mitt fönster, och jag känner mig lite patriotisk. Det här landet har lite speciella traditioner när det gäller firande av vår stora dag. I andra länder är det ledig dag, fest och parad. Vi tänder ett blekt, blåvitt ljus, tittar på Okänd Soldat och följer med när presidenten skakar hand i flera timmar. Men det är egentligen en fin tradition. Till skillnad från alla andra högtider i detta land, då "fullast vinner"-attityden gäller, är självständighetsdagen mera en fråga om vördnad och respekt för fosterlandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar