måndag 7 december 2009

Detta med finska språket...

Det är väl ingen nyhet att jag är synnerligen svenskspråkig ända in i märgen. Som österbottning, uppväxt i en i princip svenskspråkig by och dotter till två helt svenskspråkiga föräldrar. Hela släkten är så svenskspråkig man kan bli. Jag har en kusin jag inte träffar särskilt ofta, som har en finskspråkig pojkvän, that's it.

Eftersom finska nu inte är mitt eget språk står jag liksom lite utanför det och ser på det mera objektivt. Ni vet som när man säger ett ord många gånger, och till sist konstaterar att det ju låter helt konstigt. Heter det verkligen snöre och strut och armbåge? Eller som när man lyssnar på japaner som talar sinsemellan och bara hör en massa konstiga gnällanden och gurglanden.

En sak har jag funderat på. När nu en gång "ett, två" heter "yksi, kaksi" - varför heter inte "åtta, nio" "yhdeksän, kahdeksan" då? Varför heter det "kahdeksan, yhdeksän"? De låter ju relativt lika, varför kommer de inte i samma ordning då, för logikens skull? I mina öron låter det bakvänt att åtta heter kahdeksan och följs av yhdeksän. Jag frågade en gång av sambo Maisa varför det är så, men hon hade överraskande nog inget bra svar. Stirrade bara frågande på mig och konstaterade: "Jaa-a kuule... en tiedä...". Hmpf.

Och varför heter det inte "audossa", utan "autossa"? Det heter ju koti - kodissa. Logiken säger då att det borde heta auto - audossa.

Ingen ordning alls på det finska språket, ju. Inte konstigt att jag inte kan det!

5 kommentarer:

  1. ja du, detta språk som ständigt ställer till med problem. Enklast är det att rada upp orden (med eller utan ändelse, det väljer man själv) efter varandra o se nöjd ut :D

    Yst.terv. Mine olen öijalainen´, mutta asun ahvenanmaalla :)

    ps. när ska du hem på jullov, o hur länge?

    SvaraRadera
  2. Brukar köra på lite samma taktik, samt mumla lite i slutet på varje ord, så att man inte riktigt kan utskilja ändelsen;)

    Jag kommer nog norrut till julen, men vet inte riktigt när. Har fortfarande skola denna vecka och nästa. Snart, så!:)

    SvaraRadera
  3. He kallas stadieväxling å er väl egentligen till för att vårda språket, så he ska låt beter å vara läättari att tala....

    Hede ti fråg vaför räkneorden heiter som di gör e väl att fråg vaför he heiter åtta å niji på svensk.. ti bara heiter så... men om du törstar efter ett svar så kan ja ta reda på... :)

    SvaraRadera
  4. Jå, ja minns att e heiter stadieväxling (lågstadieflashback!) tå t.ex. T blir D. Men vaför blir int e he i auto? "Audon" låter nämligen rätt i min örona, eftersom e heiter "kodin". Hm..?

    SvaraRadera
  5. ... ja å hede me siffrona. Ja tycker naleiss att yksi-kaksi å yhdeksän-kahdeksan sku vara logiskt:P Tå ja va lill räkna ja "...seitsemän, yhdeksän, kahdeksan" för att ja trodd att e heitt så:)

    SvaraRadera