fredag 30 oktober 2009

Butikshysteri på fredag eftermiddag

Sitter med en stor slurk kaffe i min gröna favoritmugg och spenderar fredagskvällen här i Åbo. Efter att ha avklarat dagens studier och skickat iväg texten till handledaren och dessutom ätit en (inte särskilt god) fisk- och skaldjursgryta i skolan tog jag en sväng via Kuppis Cittari.

Eftersom det är Allhelgona i helgen betyder det att butikerna efter idag kommer att ha stängt för evigt. I alla fall kunde man tro det när man går in i ett varuhus en dag som denna. Överfullt med folk som överhandlar och - faktiskt - står och sliter hysteriskt i varorna. Det är massor med personal på plats, och alla häver fram varor i rasande takt som om världens undergång är på väg. Jag handlade några småsaker (jag verkar inte behöva någonting mera!), främst tvätt- och diskmedel och sådant och trampade sedan hem.

Var ute och sprang i ett ganska mysigt höstrusk ikväll. Det duggregnade och var kolmörkt, men relativt varmt i luften. Utanför ett egnahemshus hade någon otålig jäkel försett en liten gran med en ljusslinga. Det såg nästan skrattretande ut med den lilla stackars granen som stod och hukade sig i regnrusket med ljusslingan som ett hån omkring sig.

Igår var jag och lillebror till Ekotori för att hämta en tv-bänk jag hade tittat ut en gång tidigare. Den pjäs jag har haft under min tv i sex års tid är nämligen en del av en urgammal bokhylla som fanns i föräldrahemmet någon gång på 80-talet. Syns bland annat på mina dopfoton. Hyllan är en sådan man kan montera ihop och isär lite som man vill. Den har existerat i olika former på olika ställen. Delar av den har jag haft i någon tidigare lägenhet, och en snutt av den står på vinden i mitt gamla flickrum i Öja. En liten "kloss" har alltså funkat som tv-pall, men har inte gått att flytta eftersom det leder till att den ramlar i bitar. Nu har jag för några få eurosar köpt ett nytt tv-underlag. På hjul. Samma serie som mitt soffbord. Bah!


Tillägg:

Varje gång jag handlar någonting känner jag mig nödgad att rättfärdiga mitt köp. Antingen genom att understryka att det var billigt, eller att jag inte har köpt någonting på länge, eller att varan var nedsatt med 80%, eller att detta är någonting jag har behövt i många år.

Notera till exempel i detta inlägg att jag påpekar att jag handlar obetydligt med mat för tillfället (andra stycket, sista meningen), att jag velat ha en riktig tv-bänk i sex år (fjärde stycket), samt att möbeln inhandlades på Ekotoris loppmarknad (också fjärde stycket). Slutligen (i fjärde stycket) tillägger jag dessutom att tv-bänken var billig.

Detta beteende beror delvis på att min mamma läser detta. Och även om jag inte själv tycker att jag lever över mina tillgångar känner att jag måste värja mig för att slippa kommentarer som "Fem euro? He e tretti mark!".

1 kommentar: