tisdag 6 april 2010

Kors i taket!

Idag har jag gjort någonting så skojigt som statistiska analyser i SPSS. Fick storslagen hjälp och ledsagande av världens bästa handledare, och kunde efter en stunds instruktioner sitta själv och knappa in siffror på datorn och allting som hittills har varit ett virrvarr av rutfält och kolumner var plötsligt fullt begripligt. Jag kunde peka ut vad de olika värdena stor för, och till och med ifrågasätta varför vi inte gjorde si eller så.

"Jag sa ju att det här är rolig statistik!" sa handledaren triumferande, och ja - nu kan jag också hålla med. Förvisso är det ett tidskrävande och påfrestande arbete att göra allt från början. Att utforma formulär, pilottesta, ansöka om tillstånd, ringa runt och skicka ut blanketter, och att till sist resa runt och samla in materialet.

Man kan också använda färdigt material som man analyserar på nya sätt, vilket är ett mycket mera teoretiskt arbete. Till exempel redan insamlat data som man undersöker lite andra saker inom. Men när siffrorna är ens egna är de mycket mera konkreta. Jag vet precis vad jag menar med alla frågorna, och jag vet exakt vad jag vill ha reda på när jag ställer dem.

Nu har jag tusentals värden kvar att föra in, så jag är medveten om att jag kanske låter onödigt hurtig i det här skedet. Men det är så kul när saker och ting faller på plats. Jag fattar!

Imorgon fortsätter jag. Ska ta en tidig start så jag hinner få mycket gjort. Klart slut från röstforskare Kronqvist i Åbo.

2 kommentarer:

  1. wau! :) Jag blir heilt euforisk ijee tå du er så uppåt, önskar jag å sku fata en massa... :)

    SvaraRadera
  2. Ja blir euforisk sjölv tå ja faktiskt fatar na! Okej, he ja fatar e ungifär en sjundedeils promille åv heilheitn, men rej he..! Å nu snackar vi alltså bara hu man matar in e å hu saker å ting hänger ihop - ja ha alltså int analysera grejen ännu. He garanterar ja int att ja fatar he minsta åv;)

    SvaraRadera