måndag 23 november 2009

Simskola

Under lördagsnatten var det inte många timmars sömn som gällde. Efter att ha krälat ur taxin, kräkts fyra gånger på uppfarten - nej vänta nu, så gick det ju inte alls till. Men klockan var nog närmare halv fyra när sa hejdå åt flickorna som fortsatte taxiresan hem, och gick in och la mig.

Några timmar senare, på söndag morgon, fick jag packa simdräkt och handduk och hoppa i följande bil som stod på gårdsplanen. Inte en taxi denna gång, utan Emmas Ford. Det var simskoleavslutning i simhallen i Kokkola, och jag hade lovat att komma med som hjälpreda. Simlärarassistent. Ett par extra ögon, med andra ord.

Det var första gången jag satte min fot i byggnaden efter att den renoverats och byggts om. Den heter numera inte Uimahalli - Simhall, utan VesiVeijari. Jo, så heter den. Nya system med kort som ska dras och desinficeringsapparater för fötterna och det ena med det andra. Dessutom infoskyltar på den där värdelösa svenskan som är typisk för min hemkommun. Man tycker ju att det borde finnas någon som kan korrekturläsa en simpel skylt innan man skruvar upp den - men icke.

På hälsovårdcentralen i Björkhagen, dit vi Öjabor ska gå när vi ska till doktorn, finns en låda med texten "Nyandet av receptena". Jag tror att man ska sätta ett recept i lådan för att få det förnyat, men jag är inte säker..? På skjutvallen på vår skidskyttestadion stod på den tiden jag var aktiv en skylt med texten "Avsyrning aveldvapen förbjudet". Hade det stått "Avfyrning av eldvapen förbjuden", vilket antagligen tanken var, hade folk i alla fall fattat innebörden. Också i simhallen fanns dessa språkgrodor och förvridna texter överallt. Bland annat uppmanades man att "dråppa kortet" i någon uppsamlingsbox. Förstår en gammal svenskspråkig gumma vad man ska gör när man ska "dråppa kortet"?

Nå, simskoleavslutningen gick bra. De små knattarna simmade mullvadssim, ryggsim, gled på ytan, dök och gjorde till sist Honkey-Tonkey-dansen innan det var dags för märkerutdelning i simhallens café. Det var riktigt roligt att vara med, eftersom jag har haft en paus med simskolerumban nu en tid. Visserligen blir man lite huttrig av att stå i vattnet, men det är ingenting jämfört med utomhussimskola kring midsommar.

Jag tar mig friheten att presentera delar ur simskolan på Öjastranden sommaren 2008.


Det är alltså den översta raden som visar utetemperaturen. Det är 10 plusgrader, och vi ska om exakt två timmar befinna oss i vattnet med dagens första grupp. Brr, någon..?


Mmm... bada!


Passar mellan varven på och söker skydd för regnet en stund i den sotiga lilla grillkåtan som står på standen. Strax är det hejdå regnkläder, ullsockor och gummistövlar och välkommen simdräkt.



Hejdå stranden, vi ses imorgon!

3 kommentarer:

  1. Simdräkt?

    I Sverige säger vi baddräkt men det är typ samma sak ändå.

    Men sen finns det sånna som jag som föredrar klädsim också.

    SvaraRadera
  2. Mmmm, mysit. Tu had int me hede bild vann du had vinterjackon på de en da... i juli! Ja buri frys bara ja tänker på e.

    Jer siter ja i kunskapens hallar i en datasal vann vi mang gang meir elder minder frustrerat försöka knåp ihop naasorts inlämningsarbeit som all ader had lömma in fö lääääng saaaan... Har paus i "Kalla kriget".


    He va föresten najs ti ha de me igår... rolit att råkas ens en millisekund. :)

    SvaraRadera
  3. Per >> Tja, simdräkt, baddräkt... Här i Finland simmar vi när vi är i vattnet. Badar bastu, dock:)

    Emma >> Ja ha publicer han bildn förr, om int ja minns feil. Goretex-jacko å simskola känn liiti mystiskt i kombination. Men GUD så kaldan simskola e va he ååri!

    Desamma! He va bara rolit ti vara mee. Liiti roolit att Björn å Gunnel va så övertyga om att ja sku vara typ medvetslös för att ja hadd viri ut kväldi fyri. Liiti krapula ha väl alder hindra me förr?;)

    SvaraRadera