måndag 2 november 2009

Och ingen sa någonting!

Rätt vad det var som jag stod och diskade ikväll kom jag på en grej. När vi i lågstadiet fick i uppgift att förbereda ett muntligt föredrag om "en känd person" tyckte jag att det var ganska kul. Det blev ett litet surr i klassen när alla satte igång och bestämde vem man ville söka information om och presentera för klassen. Under flera veckors tid fick vi i tur och ordning ställa oss uppe vid katederna och prata. Ett par stycken varje modersmålslektion. Någon berättade om Maradona, någon om Caesar, någon om Celine Dion.



Jag satte största allvar bakom att skildra historien om - Gunde Svan.


Jag kan inte fatta att inte mina föräldrar satte stopp för saken. Sade någonting i stil med: "Men Maja, kom igen - du ska snart börja högstadiet, och då kommer det viktigaste i ditt liv att passa in, se rätt ut, tycka om rätt saker. Kort sagt: vara cool. Du kan inte schabbla bort detta och skaffa dig evig weirdo-stämpel genom att berätta om en svettig, rikssvensk längdskidåkare! Ta en artist! Eller en skådespelare!". Men icke. Ingen sa någonting.



Där klev jag glad i hågen upp framför klassen och berättade med stor inlevelse om herr Svan. Vilka VM-medaljer han tagit vilka år. Hur han utvecklade en egen stav som förbjöds att användas på mästerskap. Hur han bröt armen under ett lopp men vägrade avbryta, utan skidade resten av sträckan med den brutna armen innanför nummervästen. Högst antagligen medan 97% av åhörarna aldrig hade hört talas om människan, och 100% antagligen inte kunde bry sig mindre.



Men ja, det gick väl bra. Jag höll tappert hela föredraget från början till slut utan att darra på rösten. Sedan satte jag mig på min plats och lyssnade på de andras presentationer. Och antagligen bara: "Öh, vadå Wayne Gretzky?".

3 kommentarer:

  1. det tyckte säkert som jag att det var tufft att du vågade gå din egen väg och sticka ut ur mängden :)
    du är gårrgullå på din nya profilbild!

    SvaraRadera
  2. Tja, jag vet inte jag. Men tack vare det där föredraget besitter jag än i denna dag en ganska stor kunskap om Gunde Svan;)

    Tack, vad snällt sagt!:)

    SvaraRadera
  3. Ja håx köp tokodean skidhalar åt Björn ti farsdaan... (va gör man int för liiti hetta millan lakanen??)

    Tu va äntå så smart i lågstadie så du huld föredrag. Jag däremot va me å laga en grupparbeit om Räven å fata int tå Bengt sa att ordet Räven kan läsas på två sätt. All ader fösto e noo... Å en aderan gang had ja laga en låt om en snögubb me tillhörande dans som jag insistera att få vis upp framför klassn bakett en rast... JESUS!? Å ja undra vaför ja int had na kaverina??? Heh!

    Nä men, skriv na fakta om Herr Svan för att bilda åtminstone denna imbecill. ;)

    SvaraRadera