fredag 24 oktober 2008

Tent, regn, cykelbryderier och en jävligt bra länk

Äntligen är det fredag! Inte för någonting annat än för att det har varit en Mycket Tung Vecka. Lite sömn, mycket skolarbete. Tidiga morgnar. Sena kvällar. Regn. Ingen cykel.


Imorse var det nästan lite fiilis att stiga upp. Jag var övertrött på grund av sömnbrist. Lite angst för att jag skulle tenta Vetenskapsfilosfi klockan åtta och inte riktigt hade det på klart. Lite upprymd över att det äntligen var fredag. Och utanför fönstret var det mörkt och både blåste och regnade ganska ordentligt. Hade så gott om tid så jag hann plugga lite till soffan innan det var dags att skubba iväg.


Paraplyet förvandlades till en trattkantarell ungefär tre gånger innan jag kom till skolan, och varje gång det sprätte upp stänkte det även en vattenkaskad i ansiktet på mig. Men annars hölls jag torr under min plym. Förutom fötterna. Jag pallade upp skorna på tork i en städskrubb uppe i logopedin. Den har en sådan där handdukstorkare på väggen, antagligen avsedd för moppar och trasor. Städskrubben används förresten inte som städskrubb, utan som förråd och diskrum. Där står en massa pärmar och grejer, och en diskho med torkställ där vi logopeder sätter våra kaffekoppar efter att vi diskat ur dem. Men hur som helst.


Uppe i logopedin kräver kanske en förklaring, förresten. För så kan man ju inte säga. Logopedi är ju namnet på ämnet vi studerar, inte en plats. Arken heter hela skolan, där finns alla ämnen inom HF, alltså typ historia, franska, svenska, psykologi, logopedi och så vidare. Högst upp i huset sitter vår professor S på sitt kontor. (Professor S brukar förresten säga att "Det är jag som ÄR logopedin"). Utanför hennes rum finns ett utrymme som är vårt. Där finns ett par soffor, ett soffbord, några datorer och en printer, kaffekokare, kylskåp och mikro. Där finns också skåp och lådor med lite logopedimaterial, typ tidningar, lite böcker, broschyrer och blanketter.


De kopieringsunderlag som vi får order om att kopsa till någon föreläsning brukar också läggas uppe i logopedin. Det betyder på någon hylla där, så får man hämta och gå och kopiera. Allt detta är uppe i logopedin. Professor S' kontor och det som är där utanför.


Jag kom till skolan och fick sätta mig direkt i ett fullpackat auditorium och börja tenta. Eftersom kursen hette Vetenskapsfilosofi kan man direkt konstatera att det inte är någonting jag med lust och glädje sätter mig in i. Istället hade vi i samråd med flickorna konstaterat att vi råpluggar alla termer som tagits upp under kursen och lär oss dem utantill. Det sysslade jag alltså med igårkväll. Satt med materialet i famnen och strök under svåra ord, satte handen över och rabblade förklaringarna utantill.
Visste ni till exempel att ett axiomatiskt system består av axiom, vars korrekthet antas på grund av konvention, eller för att de anses vara självklart sanna? De består även av stipulativa definitioner och härledningsregler enligt vilka man deducerar utgående från axiomen och kommer fram till teorem. Jag kan också avslöja att rationalism baserar sig på a priori-resonemang, medan empirismen hävdar att kunskap är a posteriori-baserat. På tenten idag var det bara att blunda, rabbla utantill tyst i huvudet och sedan skriva ner det till pappers, rakt av.


Så där annars idag har jag ringt runt till mera daghem, skickat mera Viktiga Papper och svarat på mera Viktiga Mail. Lunchat med P och K, och sedan bestämde vi oss för att ta helg. Satte oss uppe i logopedin, drack kaffe och varvade ner, fredagen till ära. Lugnt och skönt.


Om att använda en låst cykel som färdmedel i stan kan jag säga att he stretar! Fick nog av att ha fanskapet stående på skolgården, så med understöd av P och K kånkade jag hem den. Bor nämligen granne med en cykelaffär, och tänkte fråga om de kunde knipsa av mitt töntiga lås. Kan inte vara något stort projekt. Men icke. Inte fast jag försökte vara så perkeles gullig jag bara kan lossnade det någon hjälp. Eller jo. Men då skulle jag vara tvungen att lämna in cykeln till deras verkstad, och betala 10€. Tio euro och dessutom väntetid för att knipsa av en vajer! Sällan. Men nu står min ohjälpligt låsta cykel i alla fall på min egen gård. Fan också.


Kanske var det för att jag kände mig så avslappnad på grund av stundande ledighet, eller också på grund av den jobbiga hemfärden med bromskloss i cykelform - men jag somnade på soffan och vaknade först ett par timmar senare. Sköööönt att sova under min mjuka IKEA-filt.


När jag vaknade drog jag på mig löparstassen för att avsluta skolveckan med en länk. Jag vet inte vad det berodde på, men det var nog den lättaste länk jag varit på sedan... jag minns inte när. Det kändes så lätt! Sprang faktiskt ut en runda till Hallis, och lite andra vägar tillbaka. Hela vägen gick benen som klockan, tick-tack-tick-tack. Syre verkade finnas hur mycket som helst, och fötterna var nästan viktlösa. Wunderbar.


Nu har jag duschat, ätit kvällsmat och dessutom stuckit ner till Siwa och handlat kaffe, för det var obönhörligen slut. Imorgon får man sova!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar