måndag 31 maj 2010

Vad man kan lämna bort när man bloggar

När det gäller min lägenhet i Åbo har jag haft vissa hårda principer vad gäller bloggande. Jag har medvetet inte ens visat foton inifrån, och absolut inte sagt någonting om var jag bor, inte ens i vilken del av stan, annat än att det är relativt centralt. Med tanke på att jag har bott ensam vore det dumt att berätta var jag befinner mig. Dessutom tycker jag inte att det är någon annans sak än min egen. Därför har jag inte heller skrivit inlägg i stil med "Imorgon kommer jag att åka till Österbotten. Jag kommer att vara där i en vecka". Visst har jag sagt att jag befinner mig där om jag har gjort det, men det är inte riktigt samma sak.

Rent ut sagt så tycker jag att det är idiotiskt att ge ut sådan info på en öppen blogg. Dels att baka in adressen i en mening, som "Här på Gunnarsgränd 22 är det lugnt ikväll" och i nästa andetag berätta att "hela familjen kommer att resa till Tyskland på fredag morgon och vara borta en vecka. Vi är tillbaka på följande veckas fredag någon gång efter tio på kvällen". Egentligen kunde man lägga till att "låset är ett Abloylås från 1999, och det finns en reservnyckel i garaget ifall dörren inte går att bryta upp. Vi har en DVD-spelare, ett hemmabiosystem och två laptops. Systemkameran har vi med oss, men det finns en relativt ny kompaktkamera i bokhyllan. Dessutom har vi himla dyra guldsmycken i översta byrålådan i hallen. Jo, och en massa silverbestick i nedersta kökslådan! Välkomna!".

Jag har varit överdrivet nojig kan man tycka. De kvällar jag har varit ute och sprungit sent har jag berättat det efter rundan, istället för att meddela att jag om en kvart kommer att springa ensam längs Auraåstranden, där kring Tomasbron. Sådant är också dumt. Och nu vet jag att Åbo inte är någon världsmetropol där man riskerar att bli nedstucken med kniv om man rör sig ensam. Men ändå. Jag tycker inte att man behöver ge ut sådan information hur som helst. Fast det skulle vara Såka eller Molpe. Det är helt enkelt inte sådana saker man behöver meddela om. Tycker jag.

4 kommentarer:

  1. Jag er tå igen int na rädd fö toko.. Jer er dörrnan låst ti ner från klockon 6 å int tror ja att naan sku buri fösök bryt se in i vår lägenheit på basen åv va ja skrivar på bloggen.

    Men, om ja sku va eismend sku he säkert va en heilt annan femma... å särskilt om vi sku bo på marknivå.

    SvaraRadera
  2. Jag har aldrig tänkt på saken på det sättet trots att jag bloggat i snart 10 år - jag är väl naiv och tror folk om gott. Dessutom har jag så få läsare numera och känner sgs alla som läser. Det är säkert annorlunda om man har massor av läsare. Men inte skulle jag skriva ut min adress, det skulle kännas för privat.

    SvaraRadera
  3. Jag skulle inte heller säga att jag är direkt rädd, och att det skulle vara därför jag medvetet undviker vissa saker. Säkerheten i höghus nuförtiden är ju dessutom relativt hög. Min port var låst 24 timmar i dygnet, och jag bodde flera våningar upp. Jag tycker bara att sådan info inte hör till allmänheten. Lika lite som jag tycker att det hör till allmän info att jag skriver att "nu ska jag cykla iväg till klasskompis Kajsa mittemot Domkyrkan, vi ska titta på film ikväll". Då hänger jag automatiskt ut någon som inte själv kan välja om man vill vara med eller inte.

    Jag har ingen megablogg med en massa okända läsare, och har därmed ingen större orsak att vara överdrivet försiktig. Men jag har det som princip bara - att lämna bort vissa saker. Knappast tycker någon att de missar någonting för att jag inte meddelar om exakt var jag bor eller hur många dagar jag befinner mig i Sverige. Eller bryr någon sig?

    Inte låser jag bilen när jag handlar i bybutiken heller, men jag lägger inte heller upp en skylt med texten "obs, olåst Ford med nycklarna i låset - intresserad?".

    SvaraRadera