fredag 14 maj 2010

Det där med MBT

Jag kommer att i sommar, liksom tidigare år att arbeta inom vården. Det innebär många, långa dagar av gående i långa korridorer och på hårda golv. Det i sin tur betyder att fötterna får stå ut med en hel del. I julas hade jag riktigt ont särskilt den första jobbveckan. Fotsulorna är ömma och mest känns det under hälarna och trampdynorna längre fram på foten.


Jag har börjat fundera på det där med MBT, alltså de där skorna med lustig, rund sula. Namnet står för Masai Barefoot Technology, och utgår ifrån massajfolkets sätt att gå. För det första går massajerna långa sträckor, eftersom de till en del är ett nomadfolk, eller har varit förr i alla fall. För det andra går de barfota i terrängen.


För det tredje har de en väldigt ståtlig hållning, de är långa och rakryggade och går med spänstiga, sviktande steg. En ergonomisk dröm. Massajerna lär dessutom väldigt sällan ha rygg- eller andra belastningsproblem.

MBT-skorna är utformade för att efterapa massajernas sätt att gå. De är runda undertill och saknar egentlig häl, och tanken är att man ska hålla balansen genom att kontrollera sin hållning. På köpet aktiverar man till exempel vader och baklår. Jag tror att det skulle kunna funka för mig, för det är ju just hälarna som gör mest ont på jobbet. Har man inga hälar på sina skor måste det ju underlätta;)

Men som med allt annat finns det ju kritiska röster. Det värsta man kan göra är att börja surfa runt på nätet, för då blir man helt knäpp. Åsikterna varierar mellan "Jättebra skor! De aktiverade min kropp såpass att jag gick ner 39 kilo och fick en bodybuilders sixpack utan ansträngning" till "Skitskor, köp dem inte. Jag använde dem en förmiddag och sedan fick jag amputera båda benen".

Det jag vet är att man har forskat om skon i flera år, och att resultaten finns publicerade på hemsidan i form av vetenskapliga artiklar. Ett måste för mig som själv forskar lite smått, att det finns riktiga vetenskapliga resultat, där effekten kan påvisas med siffror, och att siffrorna är statistiskt signifikanta med ett p-värde på minst 0,05. Höh höh. Nånej.

Nackdelen med skon är att den är hiskligt ful. Eftersom sulan måste vara rund för att ge den rätta instabiliteten betyder det att den är tjock, lite i stil med de där klumpiga platådojorna man hade i högstadiet.

Den andra nackdelen är priset, som är rätt saftigt. Där kring 250€ har jag för mig. Å andra sidan - funkar de är det egentligen en billig investering. För när det gäller kropp och hälsa ska man alla gånger se till kvalitet framom pris. Det är inte så lätt när man är studerande och har dåligt med pengar, men man kan i alla fall försöka.

Nu ska jag säga att jag har ett par väldigt snälla föräldrar som bidrar till investeringar av den här typen. Idrottsutrustning brukar jag få lite sponsring för, även om jag inte satsar på den allra senaste teknologin och massor av utrustning. Men löparskor måste vara bra. Måste. Hellre satsa någon hundring på bra löparskor, istället för att förstöra knän, höfter och rygg med de billigaste tygtossorna från Prisma. Träningslinnen och liknande kan jag köpa från H&M för en femma, de har ingen inverkan på kroppen annat än att de ska täcka den.

Jag ska klura lite till på det där med MBT-skor. Slut på predikan för den här gången.

Bilderna kommer från www.lillemansmassage.se och www.naturresor.com

4 kommentarer:

  1. Jag använder dagligen MBT-sandaler på mitt jobb och rekommenderar dem varmt. Jag jobbar inom långvården i Krombi och går en hel del fram och tillbaka varje dag! Jag köpte dem senaste sommar och har inte ångrat köpet ett dugg, trots att priset sved rejält då jag köpte dem!

    Hälsn. Jenny-Ann från Öja :)

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! När jag frågade runt lite för en tid sedan vad man ska använda för skor om man går mycket på jobbet rekommenderades MBT från flera håll. De verkar onekligen funka bra för många!

    SvaraRadera
  3. jag har ingen egen erfarenhet, men jag har hört från olika användare att det är bra. fula, visst, men ibland måste man blunda för sådana oväsentligheter...

    SvaraRadera
  4. alegni >> Jag har också hört bra från flera håll, och det är väl främst sådant man ska fästa sig vid när man klurar över om man ska köpa eller ej.

    Utseendet får man nog bara acceptera. De där vårdarkläderna i övrigt är inte heller så fagra, men de fyller sin funktion de också:)

    SvaraRadera