onsdag 12 maj 2010

Observation

Saker jag gillar med Sverige är dels att det är fint där. Jomen, det ÄR det. Städerna är piffiga och prydliga, det verkar som folk överlag lägger ner tid och energi på att det ska se trevligt och inbjudande och snyggt ut. En kruka med lite fina blommor planterade vid en enkel busshållplats. Snygga och estetiskt tilltalande skyltar som talar om vad just den här kullen eller det här huset heter.

Företagsnamn och logotyper är fyndiga och snygga. I Stockholm noterade jag en paketbil med texten "Cateringfirma Mikaels Livlina", och en logotyp som innehöll ett rött snöre. Bilverstäder med namn i stil med "Kalles motorgubbar" eller caféet i Tranås som hette "Gotteriet" är också lite gulligt.

Eller som Muggen i Stockholm. Någon som känner att de vill gå på Muggen? Höhö...



Till och med skyltarna är gulliga och genomtänkta. Som den här utanför en glassbar. Man VILL ju slänga skräpet här!

Svenskarna själva är också snygga. Jag observerade till exempel en lite småsömnig tonårskille som klev ombord på en buss en morgon. Klädd i sneakers och mjukiskläder, jovisst. Men snygga sådana. Välsittande joggingbyxor, snygg huvtröja och rena skor. Håret lite spretigt, men det syntes tydligt att han hade lagt någon slags hårprodukt i det så att det såg fräscht och fixat ut.

De svenska kvinnorna är slanka, välklädda och har sällan tantpermanent, vilket kvinnor över 35 i det här landet har. Snarare lite fräscha slingor och volymfönat hår. Istället för en slafsig tuulipukujacka kan de ha en enkel kavaj när de springer på ett snabbt ärende till butiken. Båda två är lika enkla att slänga på sig, men det senare ser jävligt mycket trevligare ut. Enkla ballerinaskor istället för nedgångna tossor från närmaste stormarknad.

Busschaufförerna är också väldigt annorlunda i jämförelse med de finländska. Inget fräs och snäs, och de verkar faktiskt ha inbegripit att det inte är resenärernas fel ifall de hatar sitt liv. Jag tog bussen till Mjölby en dag, och chauffören började med att hälsa alla välkomna på bussen och trevlig resa. Presenterade sig (!) och naturligtvis hade han ett sådant där svenskt mysfabo-namn, Sven-Åke. Han tyckte att det "vore trevligt om alla ville använda säkerhetsbälten i bussen", och avslutade med att skrocka att det är förbjudet att "röka och kröka på den här resan".

Utbudet i affärerna är bättre. Jämför R-kioski i Finland med Pressbyrån i Sverige. På R-kioski finns det mest chokladstänger, en liten frys med glass, några six- och tolvpack och en svettig kyl där man har slängt in några mjölkpaket, korvförpackningar och yoghurtar.

På Pressbyrån som finns överallt i Sverige finns mängder av tidningar i alla former, alla slags mineralvatten, smoothies, läskedrycker, juicer, fullt med färsk frukt, semlor i alla de former med olika fyllningar, nygräddade kanelbullar, små mellanmålsförpackningar av osaltade nötter och tusen andra saker. Dessutom olika kaffealternativ, te och kakao som man får ta själv. Jämför detta med en sladdrig pappmugg med pannstått Juhla Mokka på R-kioski.

På caféer och i butiker är personalen verkligen serviceinriktad. Man skojar och skämtar och ger ifrån sig trevliga kommentarer. Detta är dock på gränsen till obehagligt för en finländare som jag. Man är van att på sin höjd få en blick och ett surt "Hei..." i butikerna i det här landet. I Sverige möts man av leende personal i klädbutikerna som utbrister (och jag citerar): "Hallååå! Är du ute och kikar runt lite idag?". När jag lite besvärat svarar "Eh, ja...", besvaras detta med ett "Aaah, hääärligt! Du, hojta bara till om jag kan hjälpa dig med något!". Detta var alltså en manlig försäljare på JC i Tranås.

I en annan butik kommer den kvinnliga försäljaren och ställer sig utanför provrummen och kvittrar: "Är det någon som behöver byta någon storlek här, så kan jag springa och hämta!". Men som sagt går trevligheten i just butikssituationen nästan över till det obehagliga. Det är snudd på att man undrar om de är höga eller har någon slags psykisk störning, så trevliga är de. Men betjäning - det får man!

4 kommentarer:

  1. Hahaha, jag älskar din blogg! :D

    SvaraRadera
  2. Tack! Och jag älskar dig! Eller ja, du är helt okej i alla fall. :D

    SvaraRadera
  3. Lagom i äkta svensk anda:)

    SvaraRadera