torsdag 30 april 2009

Statistik och energidrycker

Igår företog jag mig en löprunda i ett soligt och varmt väder. Skönt att det äntligen börjar vara så varmt att man inte behöver frysa den första biten innan man får upp värmen. För jag gillar inte att frysa. En delorsak till att skidåkning är så usligt. Man måste packa på sig klädlager efter klädlager, och knirra på i snö och frysa i nedförsbackar och sådant. Huu. Igår värmde solen så skönt, och det blev en riktigt bra länk.

Jag lyckades nyss ladda ner R-commander till datorn! Men litelite hjälp, men nästan helt själv. Nu ska jag fira denna soliga, annalkande vårdag med att sitta inne och traggla statistik. Fattas bara blekhet, dålig hy, kulmage, fett hår och en 1½-litersflaska Dr Pepper, så är jag fullfjädrad datakille.

På tal om kolsyrade drycker är förresten debatten om energidrycker och deras skadlighet i full gång. För min del får man gärna sluta tillverka onödigheterna redan idag. Har aldrig varit någon storkonsument. Eller konsument. Vill minnas att jag en gång har druckit en Battery, då jag på grund av en läkarundersökning inte fick sova på 24 timmar. Och jo, man fick ta hjälp av energidryck om man ville. Och att jag en gång på krogen blivit bjuden på en Jägermeister Battery som jag tömde i rask takt.

Hela grejen med energidrycker fattar jag inte. Det är enligt mig limsa med extra mycket socker och konstiga artificiella smaker plus lite gifter i form av uppiggande ämnen. Själv är jag så klart mest rädd för sockret, men tycker också att lukten och smaken är så konstig. Som rengöringsmedel. Behöver man uppiggning föreslår jag ett par muggar svart kaffe. Inget socker, och sådana ämnen som mommo fick i sig redan för nästan hundra år sedan. Och mommo blev över 90, så riktigt farligt kan det inte vara.

När jag har suttit i kassan har jag noterat att det finns folk som faktiskt köper massor med energidrycker. Ofta. Nu har det dessutom stått i tidningar om ungdomar som får hjärtproblem av sina energidrycker. Bitte (www.bloggen.fi/paradox), vars blogg jag ofta brukar läsa, skrev också om energidrycker häromdagen. Skrämmande att småbarn dricker sådant till frukost. Ämnet kom också upp en dag när vi satt och lunchade med klassflickorna. Att en del som går på krogen till exempel bara dricker Redbull-vodka eller Battery-kossu under en kväll. Tänk en 7-8 sådana på raken. Och det finns folk som gör så. Varje veckoslut, eller närapå. Det är ganska mycket energidryck det...

1 kommentar:

  1. i totally agree - förbjud energidrycker. jag får i nerverna när jag märker att mina ungar nån gång sällan köpt sån skit!

    SvaraRadera