fredag 24 april 2009

God bless Bliss

Maratonkursen i Bliss fortsatte imorse klockan åtta. Nu är klockan kvart över sex och jag har just kommit hem. Det är intensivt detta. Jag har krampaktigt suttit och försökt uthärda. Missförstå mig inte, Bliss är intressant, kursen är viktig och förleläsarna kunniga. Det är bara detta med att tvinga in hela kursen på torsdag till lördag. Det går att jämföra med att lära sig ryska från grunden på tre dagar.

Bliss är alltså ett slags språk som består av symboler, ni vet sådana där plattor med små figurer som handikappade kan peka på med en pinne i munnen eller en lampa fäst vid pannan. Det är ett fullständigt språk med prepositioner och grammatik. Ingenting man direkt lär sig på en kafferast, och ganska tungt åt huvudet.

-Hur skriver man Mumin med Bliss? var det någon som frågade, vilket väckte diskussionen om vad ett mumintroll egentligen är. Är det ett djur? En flodhäst kanske? Eller en sagofigur? Är det ett troll? Närpes stönade högt och konstaterade att detta var flummande på hög nivå. Mumin är en Mumin, helt enkelt, varken mer eller mindre. "Kvafaan... ska man böri funder åp va Barbapapa je å?". Vissa saker ska man bara inte fundera på. "Som till exempel kvaför vi finns till schenn i hisin världin!". Så sant.

1 kommentar:

  1. ja, böri man funder på hede sista, val man haståt pöllå...

    SvaraRadera