måndag 15 februari 2010

Tidseffektiv

För den icke insatte låter det antagligen helt löjligt fjuttigt, men jag är som bäst inne på sidan fem på teoridelen till min gradu. Det känns ganska okej. Men jag drabbas fortfarande dagligen av en stor klump i halsen som elakt väser att jag nog aldrig kommer att hinna bli klar. Det finns folk skriver på sina avhandlingar i flera år - vad får mig att tro att jag ska klara det systematiskt och så tidseffektivt som jag siktar på.

Men det kan jag säga: att jag är ganska tidseffektiv, just då när jag satsar på det. Systematisk är jag, men det är så överdrivet så att det inte finns fötter och ben - det kan jag inte ens börja gå in på.

För att ta ett exempel. Säg att jag sitter i soffan, och kommer fram till att det nog skulle vara morjens med en kopp kvällskaffe. Samtidigt borde jag sätta på mig ett par ullsockor för att jag fryser om fötterna, gå på muggen, hämta en snusdosa till kaffet, och så borde jag kolla skolmailen en sista gång ikväll.

Istället för att sprätta upp ur soffan och börja yra omkring, tänker jag noga igenom hur jag ska sköta detta på effektivast möjliga sätt. Koka kaffe tar en viss tid, starta datorn en viss tid, gå på muggen en viss tid, och så vidare. Det är av yttersta vikt att jag utför sakerna i systematisk och exakt ordning, för att allt ska gå i en fart och jag inte ska behöva vänta mellan två moment.

Jag utarbetar följande tidsplan: Startar först kaffekokaren, slår på datorn på vägen till toaletten, dit jag tar med mig sockorna för att kunna dra på dem samtidigt som jag sitter. Då jag kommer ut från muggen med sockorna på fötterna tar jag snusdosan ur handväskan i hallen och stoppar den i fickan. Under tiden har datorn hunnit ut på Internet, och jag loggar in på mailkontot på väg tillbaka till köket. Där häller jag upp kaffe och återvänder till datorn.

Tadaa! Jag har kokat kaffe, gått på muggen, har ullsockor på fötterna och snusdosan i fickan, och kan sitta och dricka kaffe och kolla mailen samtidigt! Allt inom loppet av ett par minuter, så länge kaffet rann igenom filtret! Jätteeffektivt! Systematiskt.

Och väldigt, väldigt sjukt.

3 kommentarer:

  1. du låter precis som jag! så där effektiv är jag också, men nu blir jag lätt oroad - tycker du det är sjukt...?

    SvaraRadera
  2. Det låter ju lugnande att det finns andra som är likadana. Kanske jag inte är så allvarligt rubbad ändå?;)

    Ibland är jag dock så effektiv att jag sinkar mig själv. Till exempel genom att plocka bort i samma takt som jag plockar fram - innan jag har hunnit använda det jag ska ha:D

    SvaraRadera
  3. happens all the time! eller åtminstone ibland :)

    SvaraRadera