söndag 8 februari 2009

Vilken tjurdynga

Tittade på ett riktigt skitprogram imorse. Nu har jag i och för sig redan uttalat mina negativa åsikter om svensk tv, eftersom jag tycker att det bara är en massa plottrigt tjafs med alltför mycket myyys och sjänslor hit och dit. Slisk, klibb och överdrivet avslappnat och familjärt. Det ska kännas som om man kryper upp i soffan med programledaren, dricker sojalatte och är sååå politiskt korrekt.

Men eftersom jag nu inte ser någon svensk tv här, var det alltså ett inhemskt program jag såg imorse. Jag har sett det förut, eller ett annat program i samma serie, och jag blev lika frustrerad då. För att det är en sådan förbannad dynga man kablar ut. Det är en riktigt fylla-ut-programtid-smörja som heter FooDoo. Bara namnet - ah!

Programidén är väl att följa den där lifestyle-boomen som råder på alla kanaler numera. Här kombinerar man ett matlagningsprogram med ett idrotts-sådant, och försöker lansera det som en kurs i hälsosamhet... eller något. En hurtig kille som lagar "hälsomat" varvat med en sprudlande brud som förevisar någon slags motion. Riktar sig antagligen till finländska soffpotatisar för att de ska känna sig nyttiga där de gnager på ostbågarna framför tv:n.

Men jag får inte ut någonting av showen. Allting känns meningslöst, uttjatat, klichéartat och framförallt föråldrat. Till exempel studsade träningstjejen runt och pustade överenergiskt: "Vet ni hur länge man måste gå stavgång för att förbränna en påse chips?!". Efter reklampausen levererade hon svaret. Jaha. Så länge ska man gå, så försvinner chipspåsen. Vilken onödig info. Samtidigt fixade kockkillen ihop en "hälsosam kycklinglunch" och meddelade att kalorimängden per portion var drygt 800. När vi nu jobbar enligt lågkalorisystemet, liksom. Och inte var det någon nyhet, det han blandade ihop heller. Typ kycklingstrimlor med ris. Lite sallad till. Snark...

Idag kockade han ihop hälsosamma laxknyten, och började med att säga att "potatisen är grunden, det viktigaste". Potatisen är inte alls grunden, herr Har-bott-under-en-sten-de-senaste-tio-åren. Potatis är snabba kolhydrater som fyller ut lite och kan funka som tillbehör. Sedan blandade han ihop en sås-grej på äkta smör, men påpekade att man för en lättare variant kan använda olja. Det är inte alls en lättare variant! Fett är inte lätt! Mjukt fett, typ olivolja anses vara nyttigare för kroppen, men har likförbannat en hög kalorimängd. Sedan att fett i sig - vare sig det är smör eller olja - inte är farligt är en annan sak. Dit tänker jag inte ens gå.

Typen rekommenderade dessutom att vi äter fisk fyra gånger i veckan, på grund av dess nyttighet. Nu är jag inte riktigt säker, men har för mig att lax, som var aktuellt i dagens program, är ganska rik på tungmetaller, och att man inte ska äta det alltför ofta..? Själv är jag inte rädd för sådant, men man ska kanske inte rekommendera saker i tv som kan vara skadliga.

Ah. Jag blir frusterad på okunskap. På stenåldersinställning. På dynga som sänds i tv. Jag borde antagligen slänga ut fanskapet genom fönstret.

1 kommentar:

  1. oj, ta det lugnt så du inte spränger något i hjärnan nu ;)

    SvaraRadera