onsdag 18 februari 2009

Tulpaner och tent

Jag var faktiskt en pigg anka när jag vaknade imorse. Drack mitt morgonte framför de fina, rosa tulipanerna som jag fick av mor i helgen. De är av ytterst seg kvalitet, ser ut som nya fortfarande! Men så har jag också skött om dem rakkudella, bytt till nytt vatten varje dag, och samtidigt knipsat av en snutt på stjälken. Vem sa att jag inte har gröna fingrar?



Trampade iväg nedför backen i kylan för att tenta dysfagin, som jag igår kom på att jag nog ändå skulle göra. Det var ett bra beslut, för man ska alltid göra ett försök om man har chansen. Sedan finns det omtenter ifall det går åt helvete. Men det var en bra tent. Först en videofluorografi på en sväljning som skulle bedömas. Alltså en typ som sitter i en röntgenmaskin och käkar kex. Så får man kolla på bandet när kexslemmet (lat. bolus) plömppar ner i matstrupen. Sedan följde lite allmäna frågor, och min favorit - kranialnerv XII.



Dagens lustiga händelse inträffade när vi gick ner för att luncha, och det stod en tjej framför mig i kön och tog mat åt sig. Hon hade en konstig sjalfundering knuten över axlarna, och plötsligt kikade hon ner mellan tygfladdrorna och flinade lite. Och där låg en yttepytteliten baby invirad mot hennes mage! Den var helt sanslöst liten, och syntes inte alls. Det såg ut som om hon hade en halsduk på sig bara. Jestas.



Annars då. Har varit på gymmet och lyft Tunga Saker framåt kvällskvisten, och så har jag plitat på instuderingsfrågorna till Psychology of Language-tenten. Allt lugnt.

7 kommentarer:

  1. kanske jag borde konsultera dig om mina sväljningsbesvär o konstigheter i svalget o matstrupen eftersom det är så svårt att få en läkartid här...

    SvaraRadera
  2. Ja, hals och svalg är i princip mitt expertområde, så sätt igång och konsultera bara! Dock vet jag inte ännu om sväljningstenten är godkänd, så man ska nog ta mina diagnoser med en nypa salt..:P

    SvaraRadera
  3. alltså, jag har något i halsen som känns som en pingisboll. vissa saker har jag svårt för att svälja, typ piller, men annat går rätt bra.
    det känns som om det samlas slem där vid den där klumpen också.
    o emellanåt har jag skitont längs med hela matstrupen o i övre magen, ungefär där som jag inbillar mig att magmunnen finns.
    diagnos, tack, så jag slipper gå till läkaren som jag ändå aldrig får tid till...

    SvaraRadera
  4. Jag ska börja med att klargöra att det alltså är den andra "filen" jag är mera insatt i, alltså luftstrupen med stämband och grejer. Men den hänger ju ihop med matstrupen till en början iaf. Det jag spontant kommer att tänka på är reflux, alltså att magsyran kommer åt att fräta pga att övre magmunnen inte håller tätt. Skulle stämma in på att det gör ont "hela vägen" ibland. Den kan göra skada ända upp om det vill sig illa, och kan sätta sig på stämbanden också. Kunde stämma in på att det gör ont och känns som en klump i halsen. Det är himla vanligt och det finns bra medicin mot det. Men sådant måste en foniater fastställa isf, genom endoskopiundersökning... mitt råd är nog bara att försöka få fatt på en läkare, fast det verkar sitta hårt åt:-/

    SvaraRadera
  5. tack för ditt svar. det där med reflux har jag nog tänkt på, men jag har alltid föreställt mig att det ska bränna o svida när man lider av den åkomman, för i mitt fall gör det liksom fysiskt ont i stället för att bränna.
    jo, det blir nog att konsultera läkare. så småningom.
    jag förstod ju nog att det andra röret var mera ditt område, men tänkte nu ändå fråga :)

    SvaraRadera
  6. Jo, en del kan ha reflux helt utan att känna något obehag också... medan en del känner av halsbränna, eller blir hesa eller liknande. Fast det kan såklart vara nästan vad som helst. Se till att läkaren kollar upp det ordentligt bara! Säg att en (nästan-) talterapeut har ordinerat en grundlig undersökning!;)

    SvaraRadera