söndag 27 november 2011

Idag...

...har varit en sådan där dag då jag verkligen inte haft lust med någonting alls. Annat än att sucka och tycka synd om mig själv och ha Leidon Deluxe. Leidon på i stora drag allt. Längtade lite efter mina Lottaböcker som jag har i Öjan, efter att ha läst en blogg där bloggaren skrev euforiskt om just dessa flickböcker från hennes ungdom. Böckerna om Lotta är den bästa feelgoodläsningen som finns. De är pittoreska, lyckliga små saker som handlar om Lotta Månsson och hennes oerhört idylliska lilla småstadsliv på typ sextiotalet.

Jag formligen slukade de böckerna som liten. Det var ungefär strax efter att jag hade lusläst allt som stod att finnas av Viveca Sundvall, vilket alltså var historierna om Mimmi, Roberta, Anders och Eddie. Jag har nästan läst ihjäl de böckerna, och kan säkert på rak arm återberätta handlingen ganska exakt i dem allihopa. Minns hur jag låg i min lilla säng i mitt rum och läste, läste och läste. Jag läste varje kväll innan jag somnade, och jag kunde lätt läsa samma böcker om och om igen, om det råkade vara sådana böcker jag gillade. Och det råkade vissa vara.

I något skede har jag i princip slutat att läsa. Det var ungefär samtidigt som jag flyttade hemifrån. Nu är böcker inte intressanta mera, och förresten är vuxenböcker inte alls lika roliga att läsa. De har invecklade, tragiska och sorgliga handlingar, och man måste liksom koncentrera sig för att hållas med i handlingen. Jag har ingen lust med det. Flickböckerna var liksom bara att öppna och läsa.

Dessutom har läsning inte inneburit någon avslappning de senaste åren. I och med studierna så måste man läsa så mycket att jag hellre gör annat på fritiden. Får liksom textoverload på facktexter, och så nappar läsandet inte mera. Kanske jag - om jag nu blir klar med studierna någon himla gång innan pensionen - utvecklar något slags läsintresse senare, när jag inte måste läsa och bearbeta och komma ihåg.

Tills dess så föredrar jag att titta på hjärndöda webbtvprogram. Idag tog Erik och Mackan till exempel laxermedel och hoppade på en studsmatta tills en av dem förlorade spelet. Det känns som en lämplig nivå just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar