söndag 6 november 2011

Bilservice

I helgen har jag bytt till vinterdäck. Kanske ingen panik att göra det ännu, vad vet jag. Har som bekant inte varit bilägare så länge, så jag har inte riktigt koll. Faktiskt aldrig behövt byta till vinterdäck förut, kom jag på nu. Köpte bilen i vintras, då det alltså redan hade vinterskorna på sig, och byte till sommardäck är inte så kinkigt. Så länge man gör det innan det blir olagligt är det lugnt. Vinterdäck bör man dock ha när det blir halt för att inte köra ihjäl sig. Och just det där "när det blir halt" är svårt att avgöra. Helst ska man ha bytt innan det sker.

Däcken förvaras i garaget i Öja, så det var dit jag fick lov att åka för att genomföra bytet. Min bror tittade på och hjälpte till att kolla trycket och så vidare, och så lånade jag verktyg av honom. Pedagogisk som han är så tvingade han mig dock att byta det första däcket med mina egna verktyg, alltså de som finns i reservdäcket i bagageluckan, innan jag fick låna hans verktyg, de som är mycket bättre. Med motiveringen att jag "måste kunna byta med de verktyg jag har om jag lämnar på vägen någonstans". I och för sig sant.

Måste dock erkänna att de där bultarna sitter hårt som fanken. Den första lyckades jag inte ens rubba med mina egna verktyg (fan, jag vet inte ens vad den heter, det där grejen man spänner och lossar med. Bultdragare? Hylsa?), så jag fick fuska med ett längre skaft. Nåja. Däcken blev bytta, hur som helst. Nu har bilen fått sina vinterskor. Undrar när jag ska skaffa mina? Tror jag klarar mig utan dubbar, dock.

2 kommentarer:

  1. Jepjep, rätta tag! Ett av mina ex är bilmekaniker och var Mycket Noga med att jag sku lära mig byta däck på bilen. Kommer väl ihåg när det sen sku bytas om till andra säsongens däck och varken automatbultdragare eller mekanikerpojkvän fick upp bultarna jag hade dragit åt. Trodde att man måste ta i ordentligt då man skruvade åt dem jag... Och verktyget heter hjulkryss.

    SvaraRadera
  2. Det var jag som hade dragit till de här bultarna också när jag bytte i våras... och de satt som fanken. Tydligen behöver man inte dra till SÅÅÅ hårt när man har ett långt skaft. Alltid lär man sig något! Nå, nu kan man köra säkert en tid igen. Eller ja, vinterdäcken skyddar ju inte mot hastighetsböter, förstås ;)

    SvaraRadera