lördag 19 november 2011

Gick bet

Drog ner på stan med en klar plan idag, nämligen projekt vinterjacka. Än är det sådant väder att man utan problem klarar sig i kavajliknande höstjacka, men om årstiderna följer något slags mönster så kan det hända att det behövs någon form av fodrad klädsel för överkroppen här om någon vecka. Jag har köpt jackor och kappor till studerandepris fram tills nu, ni vet sådana där billiga H&M-plagg som inte riktigt håller fasonen. En riktigt bra, lång vinterkappa med huva har jag, men den börjar se så solkig och utnött ut.

Jag är på jakt efter en riktigt bra, typ dunfodrad, lång kappa med pälskantad huva, en sådan som man lätt kan cykla till jobbet med i -25 grader. Och nu när jag har gnidit så många år och köpt billigt krääsää, nu när jag har möjlighet - nu hade jag tänkt köpa en riktig jacka, en som får kosta lite mera och ha bättre kvalitet. Gärna hålla flera säsonger. Och vara varm på riktigt.

Har traskat igenom alla butiker idag, och det finns inga jackor. Alla ser rent ut sagt förjävliga ut! Nu när man skulle kunna välja lite friare och också räkna med de dyrare modellerna. Riktiga pensionärsjackor, eller nittotalsjackor, sådana som bara passar på en överstylad modell med hippa och uttänkta kläder. Med vanliga kläder skulle man högst antagligen se ut som en crackhora. Några skogsgröna duffelaktiga saker hittade jag, men i dem ser jag ut som en vegetarian eller rävflicka. Och dessutom finns det inga storlekar förutom L och XL, i alla butiker. Var är det tänkt att S- och M-människorna ska köpa sina kläder?

Sökte också så smått efter en tunnare kappa, alltså en sådan där filtaktig, figursydd sak. Inte heller någon sådan hittade jag. De enda jag hittade och provade var i a-modell (heter det ens så, detta med modetermer är inte riktigt min grej), alltså triangelformade så att de sitter tight upptill och sedan blir vida nertill, man ser ut som en julgran. Enligt mig ser de inte riktigt kloka ut. Vem vill se ut som en trafikkon?

Apropå det så måste jag påpeka att damkappor överlag inte passar på min kropp. De sitter bra kring bröst och midja. Men. Mina axlar får inte plats. Går man uppåt i storlek blir kappan bara sladdrigare och pösigare, men spänner likförbannat över axlarna. Måste vara för att jag är så oerhört muskulös.

Nej. Ingen jacka blev det idag. Och ingenting annat heller. Inte blev det bättre av att julhandeln börjar komma igång. Så jävla mycket folk överallt att jag blir alldeles nervös. Jag kan inte koncentrera mig när hundraelvatusen andra ska trängas vid samma klädställning.

Kvar på listan har vi alltså:
Fodrad jacka [ ]
Kappa [ ]
Vinterskor [ ]

2 kommentarer:

  1. Jag rekommenderar http://www.stadium.fi/muoti/naisten-vaatteet/takit

    Det är ganska smidigt att beställa hem jackorna och prova dem hemma och sedan skicka tillbaka om den inte föll i smaken, eller storleken inte var den rätta.

    SvaraRadera
  2. Oh, bra tips! Tack, ska genast kolla!

    SvaraRadera