tisdag 18 oktober 2011

Tentläsning i Neristan

Måste godkänna att den här tentboken (den ena av dem...) är riktigt bra. Det jag läser till är alltså en avslutande litteraturtentamen som jag ska iväg och skriva. Det är den sista tenten jag läser till i mitt liv. Om jag nu inte får för mig att börja studera på nytt någon gång i framtiden. Det känns just nu lika sannolikt som att det kommer att växa ut ett komplett köksmöblemang med vitvaror och allt i pannan på mig, men man kan ju aldrig veta vad framtiden bär med sig.


Det här lilla lätta stycket läste jag igårkväll. Pscht, liksom. Småsaker.

Nå, hela boken går inte ut på sådana där saker. Det är en mycket lärorik bok om counseling inom kommunikationsstörningar. Typ hur man bemöter klienter och anhöriga. Ett inte alls dumt ämne att fördjupa sig i, för det är inte alltid så lätt att veta vad man säger. Man kan liksom inte bara nicka och säga "Just så" i alla situationer. Eller ett tomt "Jag förstår". Så får man ju inte säga om det inte stämmer. Och jag har ju inte direkt själv haft afasi, så jag kan inte säga att jag fattar hur det känns. Boken rekommenderades jag att läsa av min handledare och professor, och det var återigen ett av de många smarta råd jag har fått.

Och innan någon undrar - nej, jag ska inte till Åbo för att tenta. Jag har fixat så att jag får skriva tenten i Jakobstad, eftersom ÅA har en instans där också. Där man blir barnträdgårdslärare. Det är nog det enda tillfället i världshistorien man kan vara lycklig över att FÅ fara till Jakobstad ;)

Nåja, slut på bloggpausen - tillbaka till böckerna.

5 kommentarer:

  1. Ååh, den läste jag också och var så glad att jag valde den boken! Minns speciellt ett av de sista kapitlen om att vara med döende människor, och att det kanske inte är så smidigt att säga "Vi ses nästa vecka" då man far från dem. Inte något som jag skulle ha kommit på själv.

    Ps. Sparris!

    SvaraRadera
  2. sista tenten - hur skönt är inte det - efteråt alltså :)
    break a leg!

    SvaraRadera
  3. Jonna > Visst är den bra! Jag har inte kommit till det kapitlet ännu, men jag läste att någon av författarens studeranden hade sagt "Have a great weekend" åt en person som låg på intensiven. Lite samma sak där :-S Och allt det där om hur man bemöter föräldrar och diskuterar barnets svårigheter osv... Sådant kan man aldrig lära sig för mycket om.

    Sparris :D

    alegni >> Verkligen! Jag ska andas ut så jag svimmar av syrebrist bara jag får undan detta ;) Tack, ska försöka!

    SvaraRadera
  4. Passand ti avslut en högskoleutbildning me ett högstadietrick...:P

    Når ere dags? ("har ni nog börjat i god tid??" uttalat samtidigt som man ger eleven en bestämd blick över läsglasögonen på nästippen) :D

    SvaraRadera
  5. Bubba >> Om en viko. Så me min normala tidsplanering så ha ja byrja extremt mytji i förtid. Vanligtvis sku ja eventuellt byri sök na litteratur kväldi fyri. Probleemi me den här tentn e tyvärr att man faktist borde Kunna Grejer, alltså min svaga sida. Vi ska sii nu...

    SvaraRadera