söndag 9 oktober 2011

Karlsson på taket


Den här söndagen tittade jag på Karlsson på taket till morgonkaffet. Fan, vad jag gillar de här gamla barnprogrammen, och feelingen i Karlsson på taket är ju bara suverän. 70-talsretro, alla - till och med lilla Lillebror - springer runt i utsvängda jeans, beatlesfrilla och träskor. I lägenheten finns storblommiga tapeter, familjen äter av retroporslin, mamman har page med pannlugg. Och pappan är Fader Fouras, han från Fångarna på Fortet på 90-talet!

Själva Karlsson är lite svår att få huvudet omkring. Han är en liten tjock pojke. Med flint. Och gubbröst. Och så är han ju en liten sociopat. Beter sig fruktansvärt illa och utnyttjar Lillebrors snällhet och ensamhet.

Nu ska pedagog och barnexpert M. Kronqvist redogöra för varför gamla barnprogram var så jävla bra. I mitt tycke.

A) Toppmanus. Astrid Lingren gör de bästa barnböckerna. De allra bästa. Jag eeelskar dem än i denna dag. Man har alltså en perfekt story att utgå ifrån.

B) De var påkostade. Karlsson på taket, Emil, Pippi, och alla de här. De hade många skådespelare, grym scenografi och måste ha kostat en förmögenhet att spela in. Eller vad vet jag, men i dagens läge skulle de antagligen ha räknats som synnerligen lyxiga filmer.

C) Barnfilmer behöver inte vara barnsliga. Med löjliga figurer som sysslar med töntiga saker, sådana som är "tillräckligt enkla för att förstå". Barnfilmer kan också ha en riktig handling.

D) Språket! Fantastiskt! Inget babyspråk, inte så särskilt barnanpassat språk överhuvudtaget. Särskilt i Astrid Lindgrens böcker och filmatiseringarna av dessa får man lära sig de här fantastiska uttrycken. Ta bara Karlssons "Det är en världslig sak!", eller Mattis' "Han fattas mig så det skär i bröstet" eller bröderna Lejonhjärtas "Det finns saker man måste göra fast man är rädd. Annars är man ingen människa, utan bara en liten lort".

Sen tycker jag att barnprogram förr i tiden inte var lika bajsnödigt politiskt korrekta hela tiden. Det får faktiskt förekomma lite skit också i barnprogram. Typ när Karlsson säger att man ska passa sig så inte det lilla barnet som lämnats ensam hemma går lös på pappas lördagspilsner. Eller att Abbes pappa i Madicken var lite full ibland. Eller när Lillebror fräser "Du pratar ju bara en massa skit!" åt Karlsson. Jag är inte säker på att man får säga "skit" i barnprogram nuförtiden. Fattar inte varför.

Förutom Astrid Lindgrens filmatiseringar gillade jag Sune som liten (och än idag). De var också naturliga och roliga, och inte alltid så pk. Som när familjen Andersson ska åka till kyrkan, bildörrarna har frusit och pappa Rudolf vrålar "Förbannade jävla biljävel!". Föreställ er det i ett modernt barnprogram. Och när de ska åka hem från kyrkan, pappan har låst in nycklarna, och prästen kommer och bryter upp dörren med sitt kors. Och lillebror Håkan tar prällens kåpa, iklär sig den och klättrar upp i ett träd. Där han sedan sitter och härmar prästen med sitt: "Bla, blabla, blablabla... Armen!", och slutligen pissar ner hela kåpan. Och detta sändes alltså som SVT:s julkalender. Briljant! Och så roligt att jag fortfarande skrattar varje gång jag ser klippet.

6 kommentarer:

  1. Inte att förglömma; loranga masarin och dartanjang

    SvaraRadera
  2. O, naturligtvis icke! En berättelse om män i tre generationer som har tigrar utan öron samt en giraff bakom garaget skall inte underskattas.

    Fyra generationer, förresten. Finnsta int en gambelfaffa som va så gambel så an bara satt i en grän å hooa? Som Loranga & co bruka fara å häls på tå di träna terränglöpning.

    Ah, Loranga. Fantastiskt. Undrar va Barbro hadd röikt tå on skriva e?

    SvaraRadera
  3. Hon ha säkert hadd na liiti "sweet tooth" o filmkväll i naa skede...:) Loranga e ju en svenskan limsa o Mazarin e ju na kakona elder typ maräng-muffins va? Dartanjang e väl ein åv de tre musketörerna?

    SvaraRadera
  4. ...fast i Loranga säjr di att Dartanjang betyder kratta. Vilket ju sku vara mycket passande, eftersom an oftast mår som ein :D

    SvaraRadera
  5. Some of the blogging platforms, such as the aspersion Act 1996 was described by the pass judgment in
    this instance as hopeless according to an clause published by BBC tidings Online.


    my web blog click here
    Also see my web page: click here

    SvaraRadera