torsdag 27 december 2012

Glimtar från en julhelg


Som texten på pepparkakan berättar så var det här jag firade jul i år. Liksom andra år. Vi åt gott, tittade på Kalle Anka, drack lagom med rödvin, gräddade jultårtor, sjöng snapsvisor och tog det allmänt piano.

 Öppnade paket. Jag fick bra och nödvändiga saker. En ordentlig kökskniv, precis som jag önskat. Kaffemuggar ur min Ikeaserie, precis som jag önskat. Bra böcker som jag har legat i soffan och läst i julhelgen. Och av pappa en navigator till bilen! Det hade jag ju absolut önskat mig, jag bara visste inte om det. Skitbra, ju.

Resten av familjen var också nöjda med sina prasslande paket. Jag tror mamma var mest nöjd med sin röda sparkstötting. Den var onekligen fin.

På småtimmarna satt sedan jag, svägerskan, lillebror och pappa uppe och spelade ett skitroligt spel som svägerskan fått i julklapp. Detta skulle jag också vilja ha! Inget fipplande och tärningskastande, inte ens någon spelplan. Man bara frågar en massa allmänbildande frågor och räknar ihop poäng. Min pappa är förresten världens roligaste att spela spel med, för han är en sådan oerhörd tävlingsmänniska. Tur att det inte alls verkar gå i arv. Från till exempel far till dotter eller så, HÖHÖ. 
 På juldagen var en del av oss sjuka och en del borta hos svärföräldrar och en del hemma hos sig, så pappa och jag dukade upp till juldagslunch på tumanhand. Gott att knapra på lite julmatsrester i lugn och ro.

Juldagskvällen blev även den en rolig historia. Vi inledde med vin och snack tillsammans med flickorna, och sedan fick vi så vänligt skjuts till - wait for it -  Jakobstad. Frågan lyder därmed: HUR får man för sig att åka DITÅT på JULDAGEN? Fråga inte mig, för det var inte min idé. Men sak samma, jag hade i alla fall skitroligt. Kommer inte ihåg när jag skulle ha skrattat så mycket på en och samma kväll. Helt trött i kinderna av allt skrattande när jag kom hem.

På julannandagen sov jag läääänge. Detta uteliv tar tydligen på krafterna. Jag var sömnig precis hela dagen. Men bjöd ändå in föräldrar och en bror på risgrynsgröt framåt kvällen. Själva gröten bjöd jag inte på, för den hade de med sig.

Jag bjöd däremot på detta. Ni ser, helt vanliga jultårtor. Eller?

Haha! Tricked ya!

Jag delade degplattorna i småsmå rutor och gjorde miniatyrtårtor. Fick idén av en kollega som hade sett sådana på en inflyttningsfest strax innan jul. Jättepraktiskt, de vanliga jultårtorna är ju så mastiga på något vis. Och så är ju de här mycket näpnare.

När föräldrar och bror hade åkte hem orkade jag inget annat än dega ner mig i soffan och andas tungt med öppen mun. Det tar på, detta firande. Både jul- och juldagssådant. Låg och petade på datorn i halvliggande ställning ända tills jag lomade i säng. Orkade inte ens blogga.

Och nu är vi i realtid. Jag sitter med fötterna på soffbordet, vickar på tårna och drar in doften av julgran och stearinljus och relaxar. Så nu vet ni var ni har mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar