måndag 26 december 2011

Nyströms jul

Julen firades traditionsenligt på Nyströmsbackan. Vi i familjen, Svägerskan och en faster. Julbord, Kalle Anka och tända ljus. Redan när jag anlände till heimgååln framåt eftermiddagen noterade jag att området under granen var smockfullt med julklappar. Och så öste jag på en driva, varefter pappa ännu kom kånkande med sin hög. Det var alldeles pinsamt så mycket julklappar det blev i år. Och den yngste av julfirarna var 21 år. Det bara blir så. I gänget fanns nu också en nybliven husägare, vilket av naturliga skäl betyder att man köper en del grejer. Och så var det åboborna som behövde grejer. Och tydligen behövde jag också en massa saker. Och föräldrarna satt också de och öppnade ask efter ask, rev av papper efter papper och knöt upp band efter band. Herregud så många julklappar det blev.

Pappa hade adresserat min klapp extra noga. För att den säkert skulle komma rätt.

Det konstiga var dock att jag öppnade precis varje paket och konstaterade att preciiiiiis det här behövde jag ju. Just detta hade jag önskat mig, och jamen det där var ju precis det jag sa i somras att jag inte har. Jag fick till exempel just en sådan termos jag behövde av mamma, och precis den där parfymen som tog slut på julaftons morgon (!), och av pappa exakt de där besticken jag behövde, och av storebror just precis vinglas som jag bara äger två av sedan tidigare, och av lillebror och Svägerskan just de där vetetossorna man kan värma i mikron som jag har fingrat på i butiken.

Innan detta hade bröderna varit ute på julgubbeuppdrag, och återvände genomsvettiga framåt kvällen. Det enda som är svettigare än julgubbande är möjligtvis bastu-VM. Men julgubbande är inte lika farligt, förutom att sikten är lite skymd om man väljer att köra bil med tomtemasken nedfälld. Vilket min lillebror inte gjorde, och därmed avslöjade myten om jultomten åt åtminstone en mötande barnfamilj, berättade han stolt. Och så tittade vi såklart på Karl Bertil Jonssons jul, och läste naturligtvis med i kör: "Jag har närt en KOMMUNIST vid min barm!".

På juldagen åkte åkte vi iväg till Mjosund, hem till min storebrors, där vi bjöds på julkaffe ur sirliga koppar.
Spelade lite Tetris i soffhörnan.

Framåt kvällen, när vi återvände till Nyströmsbackan, tittade vi på Astrid Lindgrens Jul på tv. Finns det någonting bättre? Pippis jul, Madickens jul, Emils tabberas och Ronjas skidutfärd där hon fastnar med pjäxan i rumpnissenästet.

Sedan på juldagskvällen återvände jag hem till Neristan, där jag just nu sitter och inväntar familjen från Öjan som ska komma hit och äta lite risgrynsgröt. Vilken tur att jag fick bestick till julklapp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar