torsdag 10 juni 2010

Idiot

Jag har haft en idiotdag. En dag då jag inte fattar, fattar för sent eller fattar fel. Vad är det med finska språket som får det att gröta ihop sig så fullständigt i hjärnbarken att jag bara står som en fågelholk och stirrar på den som talar till mig? Det tar en evighet innan jag har processerat klart och kan svara, och oftast blir svaret "Öööh...". Helvetes helvete vad irriterande och frustrerande det är!

Funderar på att flytta ut i finnsocknen, bosätta mig hos en finsk familj och bara isolera mig från allt annat sådär en fyra-fem år. Kanske jag skulle lära mig ?

Fan att det ska vara så svårt. Kollega A ikväll ringde till exempel mig på de interna telefonerna vi har på avdelningen och frågade om jag och kollega B var kvar på 209:an ännu. "Juu!" svarade jag automatiskt, fast vi precis hade gått därifrån. Brabra, tyckte hon som ringde och bad mig framföra en arbetsuppgift åt B som stod bredvid. Vilken hon ju inte gjorde, eftersom jag ofrivilligt ljög på finska.

På svenska hade jag sagt: "Nej, sorry... vi kom just därifrån, och hon for upp till 302:an". På finska ljög jag vidare: "Ok, selvä". Sedan måste jag gå en extra runda och leta reda på B och framföra ärendet. Varför blir jag en idiot på finska? Varför säger jag tvärtemot det jag menar?

2 kommentarer:

  1. Skönt å hör att ader en jag har problem me finska. Ja kan nog kall me som en idiot oxå :)

    SvaraRadera
  2. He beror mytji på dagsformen å, å på vem man talar me. Men hande dan va ja noo extra slow åv na anledning...

    SvaraRadera