söndag 14 juni 2009

Kväll på jobbet

Har haft en bra dag på jobbet. Nog fanns det att göra hela tiden, men oftast fick man slutföra en sak och göra nästa istället för att hoppa fram och tillbaka som en äggsjuk höna. Inte hade jag känslan av att jag hela tiden hade glömt någonting, och inte måste jag rationalisera bort någonting för att jag inte hann.

Dessutom var flera patienter (klienter, boende, åldringar... vilken term ska man använda?) på gott humör, och några av dem skämtade friskt. Jag har fått höra av en av de nästan blinda åldringarna att "Maja känner jag igen på skrattet", vilket inte var så konstigt ikväll i alla fall, för oj vad vi har skrattat. Ännu roligare blir det när patienten inte själv vet att han/hon är rolig, utan hela situationen bara blir komisk. Och detta menar jag absolut inte på något elakt sätt, eller att vi på något vis skulle driva med gamla, sjuka människor. Då och då uppstår bara situationskomik till följd av missförstånd, dålig hörsel eller andra faktorer.

Att bli gammal är förvisso inte alltid roligt. Det finns tråkiga sjukdomar, och demens kan göra hemska saker med människor och vara fruktansvärt för de anhöriga. Det kan vara tungt, sorgligt, ledsamt och ångestfyllt. När roliga saker händer eller det uppstår komiska tillfällen är det därför skönt att man får skratta åt det som skedde (naturligtvis inte så att patienten upplever att man skrattar åt henne/honom) och komma ihåg guldkornen. Jag och arbetskamrat L skrattade så ögonen tårades flera gånger ikväll. Den sista gången fick hon ta stöd mot en sopsäck full med blöjor och hämta sig lite:)

Det är någonting fridfullt med när man avslutar kvällskiftet. Avdelningen ligger öde, fåtöljerna i dagrummet står tomma. Belysningen är dämpad, och alla har fått mat, kvällsmediciner och ligger på sina rum. De har blivit kvällstvättade och hjälpta i sina pyjamasar. De har fått sitt "God natt, sov gott". Vi samlas i det upplysta rapportkansliet, skriver det sista och önskar varandra god natt och går hem för kvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar