fredag 5 juni 2009

Hu haar du i mä panno?

Det är tammefan sju plusgrader idag. Alltså ungefär marsväder. Till råga på allt vaknade jag med jätteont i halsen, och inte ens saunavuoro på jobbet, vilket innebär en hel dag i bastuångor fick strupen att bli bättre. Jag hatar att vara krasslig. Det betyder bara att man dräller omkring på jobbet och känner sig sunkig i evigheter. Hellre är jag dödssjuk i två dagar och får sjukledigt så jag kan ligga hemma och oja mig. Mor hade dock köpt med sig Bafu...Bacu... Buca... medicin mot halsont när hon var till stan, så vad ska jag väl inte klara mig.


Jag och Sven nyss nere i källaren och kollade "hu vi haar i mä panno". Dessa kalla, blåsiga sommardagar bör man nämligen veta hur man håller fyr i stugan för att inte frysa ihjäl. Det kalla golvet imorse var till exempel ingen fröjd att gå på.

Nu ska jag berätta hur det fungerar när man bor i Hus på Landet, jämfört med att bo i Lägenhet i Stan. I det senare fallet kan man komma på att man ska duscha, och därefter göra det. I Hus på Landet måste man helst komma på att man ska duscha en bra stund innan man ska duscha. Så ska man fixa varmvatten åt sig. Varmvatten fixas genom att elda med flis ( främst vintertid), elda med ved, värma vatten med solpanel (funkar tvivelaktigt i detta hus...) eller genom den stora synden, nämligen värma med el. Det sista alternativet är som att svära i kyrkan om man är född i detta släkte. Elvärme är för veklingar - här eldar vi.


Nå, mor har instruerat mig hur hela denna värmevetenskap fungerar i detta hus, genom att börja med de legendariska orden "Det här är värmepannan". No shit... Jag frestades att avbryta med "Ta det inte så fort..!".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar