tisdag 17 mars 2009

Välipala

Finskor äter mycket. I alla fall äter de ofta. Åtminstone tror de hårt på detta med välipala. Dett är en helt egen observation jag har gjort, och det finns alltså inga direkta kliniska bevis för att det jag säger skulle stämma. Man kan alltså inte tala om någon direkt statistisk signifikans, som vi akademiker kallar det (observera ironin). Men ändå.

Till exempel har vi någon gång haft med oss finskona på föreläsningar i skolan, om det är någon kurs som de finska logopederna från Turun Yliopisto deltar i. De kommer alltid inramlande med olika slags välipalor, precis som om det skulle vara akut hungersnöd på en föreläsning. Antingen står de och sörplar drickyoghurt innan lektionen börjar, eller så snaskar de mellanmålskex efteråt. En del har till och med sig kaffetermos i ryggsäcken.

Höjden var när vi hade morgonföreläsning som börjar 08.15. Klockan var inte ens 08.45, när flickan bredvid mig halar upp en Danone barnyoghurt och börjar sleva i sig i rask takt. På about 20 minuter höll hon alltså tydligen på att svälta ihjäl, och måste korka dagens första välipala. Sedan är det väl välipala med jämna mellanrum, innan det blir iltapala och sängdags... Jag fattar inte vad det är med finskor och ätande, och jag har aldrig sett något motsvarande bland mina klasskompisar.

På tåget är det likadant. Hade knappt satt mig ner efter tågbytet i Tammerfors igår när en brud i all hast kom och satte sig på andra sidan gången. Började febrilt gräva i sin väska och prasslade med olika påsar innan hon fick upp en yoghurt och vände i sig den med nervösa skedtag.

Välipala är helt klart överskattat.

5 kommentarer:

  1. det sägs ju att man ska äta lite men ofta, så de följer bara föreskrifterna ;)

    SvaraRadera
  2. Jag vet, men yoghurt och kex mellan varje föreläsning är väl kanske att ta i?;)

    SvaraRadera
  3. "kanske nog", som min kusindotter sa i stället för ja när hon var riktigt liten :)

    SvaraRadera
  4. Så sött - och diplomatiskt!:) Som min mommos kamrat (eller var det bror..?) som vägrade svara annat än "noo gar he" om man frågade honom om någonting var gott. Hos gäster, när han blev bjuden på nybakat, när han ombads säga vad han tyckte om någon maträtt. "Noo gar he...":D

    Apropå välipala skulle väl inte du heller rösta för yoghurt och kex, vad jag har förstått? Kanske mera kaffe med grädde eller en skinksnutt och några nötter..?

    SvaraRadera
  5. i björkö, därifrån min gubbe kommer, är det mest positiva omdöme man kan ge om någons mat (till exempel) "int fejlar he naa".
    gissa om jag höll på att stärva första gången jag bjöd svärmor på mat ;)
    kaffe med grädde o några ostskivor eller en näve salta jordnötter är ett prima mellanmål! folk som dukar upp med sju sorters gotta blir nog lite konfunderade/besvikna när jag frågar om de har en skiva ost eller två i stället...

    SvaraRadera