tisdag 24 mars 2009

Tudeliduu, det börjar igen

Idag började jag Statistik 2, som om det inte skulle räcka att jag med nöd och näppe klarade 1:an i höstas. Jag kan inte för mitt liv förstå poängen med dessa kurser. Ingen förstår ett skit, utan alla lär sig rent mekaniskt hur man ska göra för att få fram rätt siffror i rätt kolumner, men ingen förstår egentligen vad man har fått fram. Och jag som inte besitter någon som helst teknisk/matematisk förmåga kan inte ens förstå systemet på mekanisk nivå. Jag kan i bästa fall läsa instruktioner om de står i stilen "klicka Data---Import data---From file" och klicka på motsvarande knappar. Förutsatt att det står ordagrant i vilken ordning man ska klicka på vad, och exakt vad som ska stå på varje knapp. Att "översätta" systemet i andra uppgifter kan jag inte.

Takatalvi har slagit tillbaka å det våldsammaste i Åbo. När jag åkte upp till Österbotten för några veckor sedan stajlade jag med att "vi har vår i Åbo redan", vilket vi enligt Österbottniska mått helt klart hade. Det var bar backe, grus sopades av trottoarerna och solen värmde på eftermiddagarna när man kom från skolan. Igår snöade det, fortsatte hela natten, och när jag drog till skolan imorse var det massvis med snö överallt.

Eftersom jag nu äntligen har en cykel - den nya, den gröna - tänkte jag inte ens tanken att trava till fots. Jag pulsade med snön bokstavligen till knäna över bakgården och måkade fram cykeln med bara händerna. Korgen var smockfull med snö, så den fick jag också skyffla ur innan jag formligen bar cykeln ur snödrivorna och ut på gatan. Sedan gick det helt okej att cykla till skolan och sitta på föreläsning i kursen Tvåspråkighet. Men hörni - vad är ett språk? När är man tvåspråkig? Hur mycket måste man kunna i ett språk för att klassas som tvåspråkig? Hur lite får man kunna av ett annat språk för att klassas som enspråkig. Sådana grejer funtsade vi på. Jag ritade nästan upp bläcket i min kulspetspenna när jag klottrade krusiduller och blomsterrankor på mina handouts.

Sedan har jag påtat lite med kanden och skickat iväg vad man kan kalla några väl valda godbitar till Språkcentret. Om några dagar ska jag dit på språkhandledning, vilket man har möjlighet att att få när man skriver en kand. Inte vet jag nu om det har någon större nytta, och egentligen hade jag inte ens tänkt gå eftersom jag är så envis och inbillar mig att jag klarar mig själv. Men jag tänkte att det inte kan skada (och fick lite paniikki för att alla andra på klassen verkar ha gjort det), så jag ska nu gå i alla fall. Det går ut på att kloka damer och herrar läser tio sidor av min text och ger feedback om mitt språk. Få se då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar