fredag 11 januari 2013

Ineffektivt

Hamnade idag bakom Världens Långsammaste Och Ineffektivaste Familj i kassakön i Cittari. Ett sävligt par med en skolflicka som stod och på världens minst tidseffektiva sätt plockade upp varorna på bandet. Jag stod bakom och irriterade mig. De stod till och med fel, liksom alla i vägen för varandra, och varje vara vandrade från butikskärran till någon av förälderns hand, sträcktes över till flickan som la varan på bandet. Varje vara plockades och plockades.

Jumalauta, det kan inte vara nödvändigt att söla sådär! Pappan kunde till exempel plocka upp ett chipsrör, väga det i handen, förbryllat titta på det och fråga frun "Vem har köpt det här?", varpå frun berättade att det var tänkt för sonen som skulle ha det till något speciellt evenemang, sedan skickades röret vidare till flickan, som stod med ryggen mot varubandet och alltså var tvungen att vända sig om varje gång hon skulle placera en vara på det. Så gjorde de för varje vara.

Och. När alla varor var avlästa stod frun och tittade stint på kassörskan. Som berättade summan. Först därefter plockade hon fram sin plånbok, valde omsorgsfullt bland korten och började fundera vilken väg hon skulle stoppa det i apparaten. MAN SKA STÄLLA SIG VID BETALNINGSAPPARATEN GENAST NÄR MAN HAR PLOCKAT UPP SINA VAROR, MAN SKA DRA PLUSSAKORTET GENAST - MAN BEHÖVER INTE VÄNTA TILLS ALLA VAROR ÄR BEEPADE. OCH MAN HÅLLER SITT BANKKORT REDO OVANFÖR SPRINGAN TILLS KASSÖRSKAN MARKERAR ATT ALLA VAROR ÄR AVLÄSTA.

Jag har verkligen svårt för folk som inte kan organisera sig och arbeta på ett logiskt sätt. Och för folk som står i vägen och tar upp andras tid. Av den anledningen blir jag mordbenägen när folk står SIDA VID SIDA i en rulltrappa. Särskilt Halpahallis långa, långsamma rulltrappa. Enligt mig är det meningen med just sådana där svagt sluttande, släta rulltrappor utan steg att man ska komma fortare fram när man går. Inte att man ska stå stilla och bli fraktad framåt i snigelfart. Men okej, fine om folk vill stå stilla. Men ETIKETTEN SÄGER ATT MAN HÅLLER TILL HÖGER I EN RULLTRAPPA SÅ ATT FOLK FÅR GÅ FÖRBI.

Att anta att "Jamen så bråttom är det väl inte" är en oerhörd brist på respekt för ens medmänniskor. Vad fan vet du om hur bråttom någon annan har? Som grundregel i samhället tycker jag att man bör anamma a) Fundera över om det här beteendet skulle funka ifall alla gjorde likadant. Till exempel, kan jag på flit ta fel kölapp till Skattebyrån, bara för att få den kortare kön, om jag låtsas att jag fattade instruktionerna fel? Eller kan jag parkera bilen här där man inte får, för att det är så nära och smidigt till ingången? Det är ju bara en liten bil, det är ju inte så farligt. Samt b) Stå inte i vägen så förbannat.

Så tycker jag.

3 kommentarer:

  1. Ja usch ja, speciellt Halpa-Halli tycks vara i behov av trafikregler/skyltar.

    Sen kan man ju undra varför det sällan finns en perfekt kassa...antingen är det som i ditt exempel, eller så har man i egenskap att effektiv tidsanvändare valt den absolut kortaste kön i "bortre ändan" av butiken bara för att konstatera att det är den kassan som sköts AV DEN NYANSTÄLLDE och det tar minst lika länge i alla fall...:)

    O så till sist, kan inte låta bli att se lite Örjan-paraleller i ert sinne...;) hihi
    http://youtu.be/xvhlNIKP7bk

    SvaraRadera
  2. Tillägg kl. 20.00:

    Det är nära till Örjan-mode här nu också. Detta är ju knappast rätt medium för att spy galla över Posten och framförallt Adlibris men men...fick meddelande om att paket finns att hämta på posten på eftermiddagen. Bra så, hämtade paketet på hemvägen och skulle vid 7-tiden öppna och gottas åt nya böcker. "Men va nu då?!" Bara en bok i paketet...plockar fram telefonen och visst, man har sänt mig TVÅ meddelanden, och därmed också TVÅ PAKET från samma nätbutik innehållande EN beställning! "JÄÄÄÄÄÄÄV..........grrr!"

    Nåja, nu har jag hämtat paket två och ordningen återställd! :P

    SvaraRadera
  3. Känner en människa som alltid kör sin bil i rasande fart för att hon är så stressad och sen parkerar hon ALLTID bredvid dörren dit hon ska. Vi talar alltså om en människa som ifall hon ska i kyrkan så kör hon in på kyrkans gård. Parkerar bredvid trappan, går in med barnen i kyrkan(vad jag vet är hon inte religiös men barn ska ju vara i kyrkan med jämna mellanrum) och sitter där en timme medan hennes bil står bredvid kyrktrappan(faktiskt exempel).

    SvaraRadera