lördag 7 april 2012

Pååsk

God morgon och glad påsk! Som den äkta öjbo jag är uttalar jag förresten naturligtvis påsk med långt å-ljud; pååsk. Likadant som vi säger Tyyskland och Ryyssland. Detta väckte enorm munterhet i bland annat Vasa, kommer jag ihåg. Påsken i bestämd form heter pååstsin eller pååstjin, beroende lite på vilken del av Öja man kommer från och i vilken generation man är född. Mamma som är från Socklot säger pååschin, med långt och betonat schhhh i mitten. Men det är ju som alla vet helt fel ;) På finska heter högtiden hur som helst peesieinen i hembyn.

Oberoende av uttal - påsk är det likförbannat. Jag har redan inlett dagen med ett påskägg med kaffet. Alltså det där ordet - påskägg. Det är som gjort för att läsas fel. Jag får alltid ungefär den här bilden i huvudet:


Nå, ägget som förtärdes bar texten Mister Magic Surprise. Muahahaha. Jag vet inte. Jag får dåliga vibbar av det namnet. Låter lite som en blottare på turné. I ägget fanns en liten, liten ninjafigur med en lång yxa. Då tycker jag giraffen jag såg igår var bra mycket finare.

2 kommentarer:

  1. HAHA! E du säker på att int e er Brad Pitt som liksom förvarnar om at an komber ti koma på besök genom MMS (int na multimediacrap utan Mister Magic Surprise)? Hedi surprise sku i så fall tå vara ifall an er på- elder avskägg...höhö

    Ti kan i amirika veit du, CIA ha säkert placera ut ägget du ha köpt i sista stund innan den tilltänkte kunden helt ovetande plockar åt sig ett ägg...

    SvaraRadera
  2. Int ha he na Brad Pitt synsta till på heila påskafton. Om int an va förklädd till en halvmeter langan påskhäxo, fö några toko ha noo viri hii :)

    SvaraRadera