fredag 13 april 2012

Detta är ju inte sant!

Jo tjena. "Sova kan man göra i graven sedan". Kanske man inte ska gapa så mycket ändå om hur lite sömn man behöver. Tydligen behöver man sova lite här ovan jord också. Till exempel en fyra timmars tupplur sådär av misstag.

Hade bokat in en trevlig fredagskaffedejt hos en kaveri. Skulle och hälsa på i det nya hemmet, snacka lite senaste nytt och sådär. Skulleba hem och käka först efter jobbet. Skulleba slänga mig  på soffan någon minut sen. Klockan var då strax efter sex.

Och så vaknar jag med ett ryck klockan tio i ett kolmörkt vardagsrum! Så utomordentligt skitdålig tajming att ta en spontan, idiotlång tupplur. Stackars kaveri som sitter hemma och väntar på en Maja som visst inte dyker upp. Jag som h-a-t-a-r när man kommer överens om något, och folk sedan bara "glömmer" eller inte dyker upp, eller bara får för sig att spontant ändra planerna utan att meddela. Jag blir ju rabiat redan när man sådär halvbestämmer att "okej, hörs sen", och folk sedan inte alls hörs sen. Även om det knappt ens är direkt överenskommet, utan mera sådär tänkt att man eventuellt sen kan ta kontakt om man inte har något bättre för sig.

Fick ta telefonen i vacker hand och genast be om ursäkt för detta dåliga beteende. Och hoppas att jag ändå får komma på nytt en annan gång. Eller ja, försöka komma på nytt alltså. Såvida jag nu inte somnar igen.

3 kommentarer:

  1. Saxar lite från det stora nätverket:

    "Sömn

    God sömn ger bättre hälsa!

    Det faktum att en god sömn ger en bättre hälsa vet alla. Kroppen är fantastisk på många sätt, vi andas, hjärtat slår och vi går, utan att behöva tänka på hur vi skall göra. Varje natt byter vi ut miljontals och åter miljontals celler i kroppen. Vi kan förenklat säga att när vi sover är det som att lämna in bilen på service och när vi vaknar är bilen underhållen, gamla slitna delar är borta och nya har kommit på plats.

    Om vi inte sover tillräckligt bra är det som om bilen stod kvar ute i regn och kyla och inga gamla delar blir utbytta. När vi sover reparerar kroppen sig själv och vid dålig sömn stör vi denna process.

    Enligt en undersökning vid Karolinska universitets-
    sjukhuset säger sig 50 % av svenskarna lida av
    sömnbrist. Endast 10 % av svenskarna sover tillräckligt
    bra enligt undersökningen och var tionde svensk säger sig använda sömntabletter.

    Sömnstadierna

    Under natten går vi igenom olika steg av sömn, alla med sin egen funktion. Vår sömn påverkar vår vardag och hur vi hanterar det som händer runt omkring oss.
    Vi vet också att vi kan förebygga vår hälsa genom att sova bättre. Ofta tar vi vår sömn för givet, men det är klokt att prioritera hur vi hanterar vår sömn. Vi ligger i våra sängar en tredjedel av dagen och tröttheten påverkas inte bara av den tid vi sover, utan på kvaliteten på de timmars sömn vi får.
    Behovet av sömn varierar med åldern. Ett nyfött barn sover ca 17 till 18 timmar. En vuxen person behöver sova mellan 6 till 9 timmar per dag medan en äldre person klarar sig på ca 6,5 timmar. Det kan vara av stor vikt att planera sin sömn, då det vi sover minst 25 år av vårt liv.

    Vi har fyra olika sömnstadier under natten som upprepas 4-5 gånger per natt:
    1) Insomning. Det är ett halvvaket stadium och en mycket lätt sömn. Muskelspänningen fortsätter vara ganska hög och ögonen kan verka oroliga under ögonlocken. Den här sömnen utgör ca 5 % av en normal nattsömn

    2) Bas sömn. Denna låter oss sjunka lite djupare in i sömnen och medvetandet upphör helt. Kroppen börjar slappna av, muskelspänningar och ögonrörelser upphör. Den här sömnen utgör ca 50 % av en normal nattsömn.

    3) Deltasömn. När kroppen kommit till det här stadiet börjar den bygga upp och återhämta sig både psykiskt och fysiskt. Den föregår utan drömmar, här sorterar hjärnan upp dagens minnesintryck och bildar nya celler. Denna sömn kallas även för djupsömn. Om man missar sina sovtimmar, är det främst detta stadium som kroppen måste få ta igen. Den utgör ca 20-25 % av en normal nattsömn.

    4) Drömsömn. Det är den resterande delen av vår sömn. Den kallas även för REM-sömn som står för Rapid Eye Movements (snabba ögon rörelser). Allt eftersom natten lider blir perioderna av drömsömn längre och det är under denna tid som hjärnan bearbetar undermedvetna tankar och händelser från dagen innan. Vid uppvaknandet befinner vi oss ofta i en period av drömsömn och det är därför man ofta kan komma ihåg vad man drömt om. Drömsömnen utgör ca 20-25 % av en normal nattsömn.

    Om man vaknar på natten måste man börja om på ruta ett och genomgå alla stadier från början. Med andra ord är det viktigt att sova ostört hela natten, så att vår kropp i lugn och ro kan bearbeta alla stadier och ta den tid den behöver för att bygga upp och återhämta sig."

    ...vad denhär informationen nu kan vara värd...

    SvaraRadera
  2. He sto int na om ti somn på soffon å vaknas som na slags förvirra'an mähä för att man ha missa heila friidaskväldi. Å int stoo e na om hu man förklarar vaför e skeedd åt ti som siter å väntar på ein. Ja valt besviken! :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njä, ingen vetenskap e perfekt...kanski man aldri somnar på soffun om man under en längre tid lyckas fullfölja de fyra stegen från början ti slut? Har ingen personlig erfarenhet....

      Va gälder besvikelse ere no svårare ti deducer na vettit ur materialet. Om ja avslöjar att texten fanns på en sängklädsfirmas sidor o int i na vetenskapligt webbibliotek blir du väl besviken på min nivå av engagemang till exempel? Tå får man fösök kompenser he på na sätt....hu låter personlig guide/databank i samband me besök vi idrottsgåålns utställning i helgen? ;)

      Radera