tisdag 9 december 2008

Elsa

Herregud vilket bra program jag tittade på nyss. Det var en svensk dokumentär som sändes på FST5, och jag låg raklång på soffan och skrattade så det gjorde ont i ryggen som är i oskick.

Programmet handlade om en gammal, gammal gumma, som hade blivit anmäld till barnavårdsnämnden av sin mamma när hon var 15 år och kom hem för sent från en midsommardans en gång. Detta resulterade i att stackars Elsa blev inspärrad i 28 år på någon slags anstalt. Tjugoåtta år! Det var så sorgligt tyckte hon, för hon missade så mycket. "Jag fick inte köpa någonting heller - och jag som tycker så mycket om äpplen!".

Nu var hon alltså en urgammal, gråhårig tant, så krokig att ett vinkeljärn framstår som "lite böjt" i jämförelse. Hon gick nästan bokstavligen med näsan mellan knäna, men var så nöjd och glad så det var inte klokt. Där struttade hon omkring på loppmarknader och köpte en massa krafs som hon lagrade i sin redan överfulla lägenhet. "Det är nästan som på julafton när jag öppnar en byrålåda för att titta vad som finns däri. Därför har jag tänkt att jag ska börja titta mera i mina lådor".

Elsa gick på café och beställde på stenåldersvis "Hördu, jag ska be att få en rejäl smörgås, med den godaste osten ni har. Mycket ost, tack!", hon sörplade kaffe med sin fullständigt tandlösa mun och hälsade så artigt på alla som gick förbi. "Jag försöker att alltid säga någon trevlig fras även om jag inte känner personen. De flesta tycker om att jag talar till dem!".

"Karlar har jag också haft, och den bäste - den raggade jag upp själv! Han var trettio år yngre än mig. Eller var det trettiofem? Hur som helst - vi träffades i trettiofem år!". Nu var Elsa dock sinkkutyttö och verkade ha ett så trevligt och mysigt liv. Tänk att få vara en sådan rolig och finurlig tant. Hon brukade till exempel alltid skriva att "ni inte får lov att ta någon skatt på mina skadeståndspengar, för det har (någon random politiker) lovat på tv!". Hur gulligt är inte det?

Hon var en mycket finurlig och lustig gammal gumma. Tandlös och klurig. Verkade ganska enkel, men varför göra saker mer invecklade än de är?

Vilken cool tant.

1 kommentar:

  1. jag satt o zappade o kom in mitt i programmet o blev fast! hon var hurja, den där lilla gumman!

    SvaraRadera