onsdag 27 januari 2010

Hvad skall man bli?


Hittade en rolig bok i bokhyllan i min gamla kammare igår kväll. Jag är inte säker, men jag tror att den kommer från antingen mommos eller fammos. När eller varför vet jag inte, men den har stått i min hylla redan i många år, och jag tror att jag aldrig har öppnat den. Pärmen är brun och helt utan text, så jag har aldrig noterat vad den handlar om. Döm om min förvåning när jag för skojs skull slår upp den och på titelbladet läser "Hvad skall man bli? Ungdomens viktigaste fråga".

Ack om jag ändå hade öppnat den där boken tidigare. Kanske hade jag varit hjärnkirurg vid det här laget i så fall? Med privatmottagning i Monaco. Kanske hade jag uppfunnit ett botemedel mot all cancer, eller så hade jag blivit den första kvinnan på månen? Här tragglar jag på med mina studier ännu, och kommer så att göra ännu en tid...

Vilken läcker bok detta är! Tryckt i Stockholm år 1899, läser jag. Innehåller sex kapitel med maffiga rubriker, såsom "Vikten af tidigt arbete" och "Välj en nyttig, din lust och begåfning motsvarande kallelse" samt "Sträfva efter duglighet". Det sista kapitlet sammanfattas som "Det viktigaste bland det viktiga. Bed och arbeta".

Ett av kapitlen behandlar "äktenskapsfrågan". Författaren ger goda råd när det gäller val av partner, giftemål och att leva tillsammans. Allting är lustigt föråldrat, och särskilt jämlikt kan man inte påstå att det är. Men en sak framhåller skribenten tydligt:

"Framför allt, unga kvinna, gift dig icke med en man som är begifven på starka drycker! [...] Om jag hade en röst med tiotusen basuners styrka, så skulle jag ropa så att det återekade genom ditt väsens alla känslor och tankar dag och natt: Icke en drinkare!"

"Många flickor äro mycket lättsinniga, då det gäller denna sak. Man kan få se jungfrur gå arm i arm med druckna ynglingar. Usch, så fult, så förnedrande för dem! Ingen flicka, som har aktning för sig själf, gör så. 'Fröknarna' hålla ock till godo med tvåfota svin ibland".

7 kommentarer:

  1. voi saakeli, he siir ju ut ti vara en släkting ti me som har skriva hede! :) jaa, han sku i alla fall int vara na stolt över me, he ein sak som e säker! :)

    /B

    SvaraRadera
  2. Ja-a, kanski e er na förfäder från Boströmsbackan som ha viri författar..?

    Å he säjr ja de Bobbi - om ja nan gang sir de ga "arm i arm med en drucken yngling" elder dans tryckar me ett "tvåfota svin" så komber ja å smättar till de;D

    SvaraRadera
  3. jag vill oxå läsa den boken! :) roligt med kuriosa! /Emma

    SvaraRadera
  4. Emma >> Du kan säkert få låna den om du vill. Om man inte lär sig något nytt när man läser den så får man i alla fall fnissa lite:)

    Annina >> Verkligen! Kan inte fatta att jag aldrig någonsin öppnat den tidigare. Vilken skatt!

    SvaraRadera
  5. "Man kan få se jungfrur gå arm i arm med druckna ynglingar."
    heeeemska tanke! LOL

    SvaraRadera
  6. alegni >> Jakku aaldä! *fnys* ;)

    SvaraRadera