onsdag 20 augusti 2008

20:e augusti är ett heligt datum


Kvinnfolk, bara så ni vet så ska man direkt stryka 20.8 som eventuellt bröllopsdatum. Den dagen är reserverad, frusen, obokbar. Det är nämligen då som andjakten inleds. Klockan 12.00 sharp, och då skojar jag inte. Klockan tolv ska man guppa runt i en båt (oftast en läckande sådan, som man bara använder just 20 augusti och varje år är övertygad om att den nu är för trasig för att användas flera år) alternativt kravla i vassen, alternativt stå vi en strandkant med augustisolen i ögonen och spana på and. Prick tolv flyger änderna upp, och prick tolv ska man skjuta. Sedan är det över, och jag är helt seriöst. En liten stund senare återvänder jägarna till bebyggelsen i sina rostiga jaktdiligenser - exempelvis en lavabil från -81. Hur fan änderna kan veta att de ska flyga upp ur vassen och agera måltavlor precis då vet jag inte.

Nu låter detta som en elak skrift igen, precis som om det vore någonting fel med andjakt. Som att jag skulle ha någonting emot det, men så är det inte! Jag tycker att jakt är fint. Det är en mäktig sysselsättning som jag mycket väl förstår att folk har intresse för. Sedan jag var liten har jag känt igen doften av jakt, eftersom min pappa grejar med sådant. Det luktar fuktigt läder, krut, barr, skog och lite svett. I älgjaktssammanhang även rök, våt hund och blod. Mäktiga dofter. Jag kommer till och med ihåg att jag var med pappa och jagade sjöfågel en gång när jag var liten. Det var knappt att jag såg någonting, eftersom jag ungefär var av lingonrislängd, men ändå - jag fick vara med. Ifjol var jag med M och jagade sjöfågel en gång, och året innan med på älgpasset en dag. Jakt är hurja.

Saker jag har någonting emot är poker, extraljus på bilar, alla former av djurutställningar, skuggbloggare (heh), motorsport och fenomenet "en smörgås". För att nämna några exempel. Varför?

1) Poker - Det är bara löjligt. Har ni sett på World Poker Tour som kommer på tv på nätterna så vet ni vad jag menar. Fullvuxna karar som sitter med solbrillor på näsan och pressar samman munnen till något slags pokerfejs. Spela om pengar överlag är som sååå out. Klipp er och skaffa ett riktigt jobb. För faa-an.

2) Extraljus på bilar - Får ens i övrigt ganska normala bil att se ut som en legosådan. Två klotrunda, fula, utstående lyktor som så obviously inte hör ihop med ifrågavarande bil. Lite i stil med de sönderklippta yoghurtburkarna man satte fast med klädnypor på cykeln när man var liten så att det skulle smattra sådär häftigt. Uuuh, jag har extraljus på min bil! Och dessutom: har man så dålig syn att man inte klarar sig med sina vanliga strålkastare så ska man nog inte köra bil. Alls.

3) Djurutställningar. Please. Djur ska inte ställas ut. Det är helt meningslöst. Jag förstår inte folk som säger att "det är en bra hund, men tyvärr för liten". För liten för vad? Den når väl ner till marken, förhoppningsvis.

4) Skuggbloggare. Nej, jag orkar inte ens gå in på det. Men det är konstigt att en människa inte kan svara sakligt på en enda sak. Bara slingrande. Bara beskyllning av andra. Att inte själv inse till vilket åtlöje man gör sig. Men det är kanske lika bra. Å andra sidan kan man inte ens ta sådant där på så värst stort allvar. Det är ju ett enda stort, bisarrt skämt. Och nu menar jag själva gubben.

5) Motorsport. Som inte ens är en sport. Sport innebär att man till exempel ska springa, skida, cykla eller paddla ikapp. Inte vrida på en ratt. Inte gasa med en traktor en liten bit. Det är inte sport. Om rally är en sport - varför har jag sett så väldigt lite rally i OS den senaste tiden då? Och nej, ett VM kan inte pågå en hel säsong, som i rally och Formel 1. Ett VM är ett mästerskap, en hel säsongs tävlande är en världscup.


6) Fenomenet "en smörgås". Helt meningslöst. När har man behov av "en smörgås"? Det är inte en måltid - men vad är det? Det är sådant som irriterar mig exempelvis i Öja, där folk lever på "en smörgås". Mat på konstiga tider - typ potatis och köttfärslimpa tjugo över tre - och ett par timmar senare en smörgås. What is that?! Förutom flera hundra överflödiga kalorier utan poäng.

Öh.

5 kommentarer:

  1. jaanå ja tänkt jo vafö i va så mytsi grönkläädd foltsi på riks 13 =D

    SvaraRadera
  2. skuggbloggare... jaa härregud hade "gubben"... =S

    SvaraRadera
  3. Glassmaskinen >> "Skuggbloggare" komber ti val årets ord 2008, precis som "bogvisir" va årets ord under Estonia-ååri å "terrorist" va årets ord under hede flygplanskrasch-ååri i USA:) Koll på Pete's blogg på bloggen.fi, elde läsa na dagstidning från seinast vikon - tu kan int miss e... :)

    Tofslan >> Jå, he e noo överbefolkat me kamouflagekläädd gubban i skoojin nu:) Otrolit förresten att ja hinda sii de OCH vink åt de tå du kom imoot me biln i byijin... brukar vara heilt blind tå ja e ut å springer:) Jaa-a, va ska man säj om "gubben"..?:-S

    SvaraRadera
  4. Ahaa.. int visst ja att he ahd na sånde snitsian namn... no har ja ju läst om hande... :P (vem ere some dumb egentligen? Blondina elder brunetten? Tydligen brunetten... :P)

    SvaraRadera