måndag 6 juni 2011

Sommarfiilis!

Sommarvärmen - där kom den! Även om jag inte får njuta av den särskilt mycket, solen silar in på mig genom persiennerna på kontoret, och jag har slängt upp fönstret ganska många omgångar idag. Här hemma också, när jag kom hem. Öppnade fönstren i alla rum, men den där korsdragseffekten uteblev. Kav lugnt som det var. Men ändå! Det ska vara varmt när det en gång är sommar, det håller jag fast vid.

Doften av syrén är tydlig, tack vare att hela halva Neristan är bevuxen med både lila och vita syréner. En söt, somrig doft ligger över hela stadsdelen. Med jämna mellanrum letar sig dessutom en lätt doft av tobak in genom de öppna fönstret, när någon av grannarna eller någon förbipasserande tar sig en cigg. Och hör här nu - det stör mig inte det minsta. Det doftar sommar och terrass.

Läste häromdagen en artikel om någon restaurang i Lovisa om jag inte minns fel. Som hotades av stängning för att några grannar hade klagat över oljudet och det störande momentet i att ha en uteservering i kvarteret. Man blir ju förbannad. Vad är det för värld vi lever i om det tammefan är störande med normalt ljud som bildas när folk lever och umgås? Det var alltså ingen nattklubb, ingen hårdrocksterrass - utan typ en uteservering som dessutom stängde ganska tidigt på kvällarna. Och som alltså är öppen några veckor på sommaren. Sådant stör folk sig på. Ursäkta, men då är det nog inte fel på restaurangen utan på grannarna. Om man väljer att bosätta sig i centrum får man räkna med ett visst bakgrundsljud. Sådant är ofrånkomligt!

Alltså man håller sig till reglerna, det tycker jag. Man parkerar bilen ute på gatan om man inte har bilplats, man tutar inte, man står inte på gatan och skriker upp till folk på balkongen klockan halv fem på morgonen. Man står inte och pratar i telefon för full hals i trapphuset, man är överlag tyst om man rör sig exempelvis nattetid i husbolagets allmänna utrymmen. Men ett normalt ljud måste ju få finnas. Hos mig har vi ibland suttit och skrattat, lyssnat på musik på lämplig volym och tagit några vinglas på lördagskvällarna. Ibland hör man samma sak hos grannen. Under hockeyfinalen hörde man spridda rop och jublanden i huset, trots att klockan var strax före tolv en vardagskväll. Det är sådant man accepterar.

Ibland går folk och sjunger på gatan och tar en öl på väg till krogen på helgkvällar, jag skulle aldrig få för mig att klaga över en sådan sak. Det är ju bara trevligt om folk har roligt. Ska ingen få röra sig, ingen få prata, ingen få ta en cigarett, ingen få sitta på en terass klockan nio en vardagskväll på semestern - bara för att det finns trångsynt och tråkigt folk? Nä, fy. Lite tolerans, hej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar