tisdag 19 februari 2013

Fliisi heter det antagligen inte

Förra veckan hamnade jag plötsligt i pissi på jobbet när jag för en bostadsletande kollega skulle berätta hurudant värmesystem vi hade i mitt barndomshem. Vi hade nämligen - jaha, vafaan är flis på finska? En lucka uppenbarade sig plötsligt i mitt språk, mitt i uttalandet av en mening. Har nämligen aldrig behövt använda det ordet någon annanstans än i heimgååln, och där har vi sällan pratat annat än svenska. Vet inte någon annan som har just flisvärme.

Jag hostade fram något om att det var små träbitar, varpå kollegan snällt föreslog pellets. Jag fick helt enkelt googla skiten, som vår professor ordagrant brukade föreslå när vi frågade dumma frågor på någon föreläsning. Hakelämmitys. Jaha, där ser man.

Förresten var det just det som pågick på Nyströmsbackan i helgen, när jag var dit på visit. Flisande, alltså. Här står två skäggiga gåbbar och matar in flisverk i flismaskinen. FRRRRRMMM låter det bara.

1 kommentar:

  1. Skulle inte heller genast ha kommit på ordet "hakelämmitys" - man lär sig så länge man lever, eller så länge levern lever :-)

    SvaraRadera