tisdag 14 augusti 2012

Rättelse

Eftersom jag tydligen har ögonen på mig vad gäller det jag producerar i bloggen, måste jag väl se mig tvungen att rätta till ett par saker. Mina föräldrar kom i princip springande emot mig sist jag besökte dem och skrek att jag hade farit med osanning på Internet*.

För det första. I inlägget nedan, där min mor sa att "Janne hade haft en björn sin gård här", så syftar jag inte på Öja eller mina föräldrars gårdsplan. Janne bor väl i Kotkamaa, har jag för mig. Enligt Google är det ungefär 26 kilometer och 300 meter från Nyströmsbackan. Det jag menade med "på gården här", menar jag det man avser när man på dialekt säger "jer", alltså "häromsistens" eller "nyligen". Lite som man kan säga att "ja va ut å reis jer", vilket inte betyder att man har rest här i det här området, utan att man nyligen har rest. "Jer" betyder alltså i just detta sammanhang när det har skett, inte var.

Det jag ville påpeka var att någon hade bongat en björn i dagarna. Inte helt omöjligt. Det brukar finnas björn i skogen. Särskilt i närheten av bra bär- och svampställen, höhö.

För det andra. Jag skrev mig svettig av eufori över en sen löplänk jag gjorde häromveckan, och redogjorde för de olika luftströmmarna som är så fascinerande när man springer i backar och dalar. Min pappa påpekade bistert att det faktiskt är kallt nere i dalar och gropar, inte varmt. Okejokej, det är möjligt att det var så. Men nu var syftet inte att skriva någon slags rapport om temperaturväxlingar i naturen, utan främst att berätta att det var mäktig fiilis att springa i skogen. Minns inte så noga exakt var det var varmt och var det var kallt. Poängen var att det växlade väldigt tydligt, nästan så man tappade andan när man sprang in i ett råkallt moln.

Basattnivet.





*Detta är alltså en slags metafor, jag menar inte att de fysiskt sprang emot mig och på en särskild decibelnivå skrek. De mera småjoggade och kanske höjde rösten lite. Nånej. De bara sade detta i vanlig samtalston. Möjligtvis med lite anklagande tonfall. Nöjda?

2 kommentarer: