tisdag 12 april 2011

Sömmerskan

Igår gjorde jag följande: sydde gardiner. Jag ska nu hålla en paus så att ni har tid att begrunda det ni nyss läste. Och kanske skratta en stund, vad vet jag?

Okejokej, sy är väl lite sådär tolkningsbart i det här fallet, för egentligen hade jag köpt två panellängder från Ikea. Okejokej, köpt är väl kanske också lite av en definitionsfråga. Egentligen hade jag bara skickat med en handelslista när mamma och pappa var till Åbo i helgen. Höhö.

Nå, när jag väl vecklade ut inköpen visade det sig bara vara avkapade tygstycken som man sedan ska fålla upp (eller whatever, typ vika in och sy eller något) och dessutom sy någon slags upphängningsmekanism i överkanten. Det är nu det roliga inträffar. För jag kan ju inte ens sy. Jag har aldrig sytt en gardin i mitt liv. Varför syr man gardiner? Det finns ju färdiga. Pscht!

Jag kånkade hem min mors symaskin och igår efter jobbet skred jag till verket. Om man saknar kunskap får man helt enkelt improvisera, så jag började med att sådär med ögonmått sy en kanal för stången. Riktigt snitsigt om jag får säga det själv, med dubbla sömmar och allt. Sedan hängde jag upp längden och måttade ut sisådär ungefär en lämpligt längd att kapa bort. Så vek jag en stilig fåll och sydde upp. Klart! Hur sniggt som helst!


På bilden ser ni en av mina exakt tre knappnålar som jag äger. Klarade mig helt okej, men de skulle ha kunnat vara fler. I alla fall fyra.

Nu var den ena panellängden klar. Då återstod det svåra. Hur sy en likadan till, när man har höftat till hundra procent på den första? Nå man fortsätter höfta exakt lika mycket på den andra. Det blev lite mera huvudbry den här gången. Blev riktigt tvungen att lägga in en snus för att kunna koncentrera mig bättre.

Sedan knåpade jag ihop del 2/2 av gardinsprojektet. Var tvungen att ta en lång skrattpaus efteråt, för jag upptäckte att gardinerna var helt olika. Eller helt och helt, men jag gjorde definitivt inte den andra gardinen på samma sätt som den första. Men hey - jag kallar det improvisationshantverk. Konstnärligt.

Hur som helst. Nu har jag egenhändigt sytt och hängt upp rosa sovrumsgardiner. Rosa! Det är väl vårigt så säg? Och gardinerna må vara hur egendomliga i fasonen som helst - de är i vilket fall som helst bättre än de tidigare, som var blå. Blå, av alla färger. Jag hatar blått i inredningssammanhang. Så ur den aspekten kunde jag ha hängt upp torkat bajs och ändå åstadkommit en förbättring...

Sömmerskan over and out.

3 kommentarer:

  1. När du behöver hjälp med symaskin, ring bilhandlaren! ;)

    SvaraRadera
  2. Nåja. Symaskinen behärskar jag väl någotsånär. Själva syandet är det värre med... Är bilskojaren månntro en hejare på gardinssömnad? I så fall kanske jag hör av mig!:P

    SvaraRadera
  3. Gardiner e väl int direkt superbekant, men tro det eller ej så ansir ja me vara ganska bra på söömase, he ha dock viri rätt liiti behov diher seinast åra...;P

    SvaraRadera