lördag 29 januari 2011

Nattduksbord

Idag drog jag iväg i regnet för att avverka en loppisrunda. Ett försök att hitta de där förbannade jävla nattduksborden som jag fortfarande saknar. Verkar vara helt jävla omöjliga att hitta. Och jag skulle inte vilja köpa några random, tråkiga fanerskiveversioner för 40€ styck på Jysk.


Jag tycker att sådana är opersonliga, fula och intetsägande. Överlag tycker jag att nya, massproducerade grejer är tråkiga. Ta till exempel en titt på datorbordet ovan. Jag dör av tristess och av att utsättas av denna smaklöshet. Av den orsaken gillar jag inte nya hus. Massproducerade huspaket utan någon som helst fiilis i. Som att flytta in på Ikea. Eller på en bostadsmässa.

En annan grej jag vill kräkas över är vitrinskåp. Jag hatar vitrinskåp, och tycker att det är det fulaste och fånigaste man kan placera i ett hem. Vitrinskåp kan jag acceptera endast av dem som är över 80 år. Möjligtvis. Jag fattar liksom inte grejen med att ha ett skåp (med belysning!) där man har utställning av sitt... porslin?!

Att dessutom ha vitrinskåpet i vardagsrummet är väl också helt befängt. Porslinet har man väl i köket, där man äter av det. Lite som att ha tandborstarna i hallen eller bastuskopan i sovrummet. Vissa verkar ha porslinet som en del av hemmets underhållning. Stereo, tv - och kaffekopparna. Som sagt är det mycket jag inte förstår mig på. Vitrinskåp hör till de sakerna.

Missförstå mig rätt nu. Jag gillar fina hem. Jag imponeras av inredning, och tycker att det är trevligt med hem där ägaren har planerat vilka färger man ska använda, satsat på att möblera fint, koncentrerat sig på ljussättning och hurudana växter man har. Men de finaste hemmen är enligt mig sådana som har en historia. Som är inbodda. Inte en nybyggd kloss där prislapparna fortfarande sitter klistrade på fönsterrutorna.

Jag är absolut ingen loppisfreak, köper t.ex. inte kläder därifrån, och tycker egentligen att jag typ aldrig hittar någonting. Men just det där med till exempel skrivbord, soffbord i de där läskiga, onaturliga träimitationerna är bara så utomordentligt tråkigt. Sådant som finns i parti och minut. Tråkigt.

Jag köper hellre ett urgammalt nattduksbordpar som jag får fixa till på egen hand. Sådant ger fiilis. Ta mitt matbord till exempel. Det är familjen Kronqvists gamla avlagda. När jag flyttade till Kokkola plockade jag fram det, slipade det och målade det vitt. Detta eftersom jag fick sex vita pinnstolar av min mamma. Också de gamla, kom ursprungligen från min mommos.

Familjen kom med petnoga kommentarer hela tiden under mitt målande. Om hur det måste slipas med maskin och inte med sandpapper. Om hur det ska grundmålas och slipas på nytt. Och jag var bara: bla, bla, bla. Låt mig nu få måla mitt lilla bord med mina små händer. Det är möjligt att det blir lite ojämnt. Eller att det inte kommer att hålla i evighet. Men det är mitt bord, jag har målat det själv, och det får synas att det är hemgjort. Och herregud - det går att måla om. Och jag blev väldigt nöjd med mitt egenfixade bord. Inte perfekt ur en massproducents synvinkel kanske, men fint för mig!

Men det där med nattduksbord är tydligen inte det lättaste att hitta. Jag undrar varför. Jag menar - folk byter väl ut sina gamla möbler nån gång? Kanske flyttar från hus till lägenhet när de blir äldre? Kanske har ett par stycken sneda, spruckna saker stående på någon vind?

Om du vet var jag kan hitta ett par nattduksbord - hör av dig!

De får se ut exakt hur som helst, för jag målar ändå gärna om dem eller vad som helst som krävs. Enda kravet är att de är likadana. Please?

Bild: http://www.ostamyy.com/o/p/tietokonep_yt__127.jpg

10 kommentarer:

  1. Håller helt med dig, jysk ikea å sån skit går helt bort! Gamla fina grejer skapar stämning, och speciellt om man fått fila lite på dom själv! Men trivs jättebra i min bostadsmäss-lägenhet så det så, även en sån kan ha sin charm!! ;)/ Svante

    SvaraRadera
  2. tänk så olika man kan tycka :D
    jag tycker vitrinskåp är fina, åtminstone är mitt det ;)
    lycka till på jakten efter de optimala nattduksborden. tyvärr har jag inga tips.

    SvaraRadera
  3. Svante >> Du har så rätt, det är klart att ett nybyggt hem kan vara hur fint som helst det också. Allt beror på vad man gör det till! Men det verkar vara lite av en trend det där med att man "måste" bygga nytt om man ska flytta någonstans. Att det måste vara orört, och att samtlig inredning måste vara splitterny. Själv gillar jag det där med att man i egen takt får bygga om eller pyssla till något eget. Typ slå ut en vägg, bygga om köket osv. Hinna "bo in" lite och känna efter hur man vill ha det...

    alegni >> Jag tänkte faktiskt på dig när jag skrev det där, för jag vet ju att du har en förkärlek för vitrinskåp. Men det är helt enkelt inte min grej, vet inte varför med jag har aldrig gillat det. Dock är jag sådär överlag mycket imponerad av din inredningsstil och gillar din smak. Både klassiskt och personligt på samma gång!

    SvaraRadera
  4. Köp en gammal stol att ha som nattduksbord!!! Tack för alla sköna skratt du ger oss läsare! Nästan så att jag önskar att jag hade problem med talet för att få komma och träffa dej! Tror du kunde bli en ypperlig psykolog också...
    Ha en bra dag!!
    h.ingela

    SvaraRadera
  5. Gå in till allkristets loppis, och fråga om du får besöka möbelförrådet. Di brukar ha gårdsförsäljning på sommaren. Men om du frågar så kan de säkert öppna förrådet tillfälligt.

    SvaraRadera
  6. Så sant! Man vill ju oavsett,nytt eller gammalt boende lägga sin egen prägel på sin tillvaro! Min egen lya var ju semigammal men inte sliten på nåt sätt! Målade om och tapetserade allt, grundrenoverade bastu och badrum, så nu trivs jag och det passar mig..fastän det är en mäss-lya!;)

    SvaraRadera
  7. Jo, jo och jo. Visserligen så vill jag nog ha nånslags vitrinskåp nån fin dag (men icke några lampor i, nej du, 80-talet får behålla det), men har faktiskt själv också på senaste tiden blivit alltmer led på allt det nya och moderna. Nej, det är den generiska, "finns i varje hem"-stilen som får mig att rysa. Det är nästan så att jag vill kasta ut nästan allt det jag samlat på mig under åren och börja från början. Och gå sakta tillväga, fynda på loppis, bygga upp ett hem, inte bara fösa ihop det genom en runda på Ikea.

    Det skall jag göra näst. Kyllä. Ut med skräpet bara.
    Var just på loppis ett par dagar sen och och åh vad fina grejer de har. Magnifika skapelser av robust trä som kanske behöver en ny mål-eller lackyta. Varför skall man köpa åt sig skrangliga lastulevy-hyllor hit och dit när man kan fynda någonting mycket gedigare och mycket finare, något som t.o.m. har en historia.

    Sådant. Ursäkta romanen.

    SvaraRadera
  8. ingela >> Tack, tack för de fina orden. Hoppas du fortsätter läsa! Jag har faktiskt två gamla pinnstolar som nattduksbord för tillfället, och det funkar fint sådär temporärt. Men jag är på jakt efter riktiga sådana!

    Annina >> Tack för tipset! Det är ju här i Neristan till och med. Jag ska kolla:)

    Svante >> Precis! Tror nog att det är hur fint som helst hemma hos dig.

    Hannah >> Sant. Fast i och för sig gillar jag vissa av Ikeas prylar också, och har en del grejer själv. Motsägelsefullt:) Bara inte hela inredningen består av deras spånskivehyllor, för då får jag lite utslag. Tycker att det är snyggt att blanda lite... gammalt och nytt. Gillar inte det där med att alla ska ha samma tema, och att allt ska vara nytt. Det ska vara personligt, det ska synas vem som bor där.

    SvaraRadera
  9. Jag har faktiskt ett vitrinskåp, eller vad man nu ska kalla det - en sån där 70-talsbokylla i tre delar där en av delarna har vitrinskåp. Jag har böcker i det, för jag är lika allergisk som du mot vitrinskåp med porslin eller - ryyys - fina glasprylar.
    Jag gillar min 70-talshylla skarpt, den har varit min farbrors, sedan funnits hos mina föräldrar, och så tog jag den då jag flyttade till Åbo. Fortfarande som ny, så de visste hur man skulle göra hållbara möbler på den tiden.
    Nattduksbord är svårt! Jag skulle så vilja ha nya, vi har Jyskvarianten (vitmålade och med nya knoppar, men Jysk none the less). Men jag hittar aldrig något som jag tycker om, varken på loppis eller i butik.

    SvaraRadera
  10. SivÖ >> Min värsta mardröm är ett sådär gult furuvitrinskåp med glashyllor - fullt med kristalldjur:)

    Sant, förr gjorde de grejer av kvalitet! Bord blev sådär sakta slitna och personliga. Nuförtiden spricker plastytan på spånskivan sönder och ramlar av i långa sjok... inte alls lika charmigt :-S

    SvaraRadera