lördag 15 januari 2011

Allmänbildning vetja!

Är det någonting jag imponeras av så är det smarta människor. Med smarta menar jag inte alls att de skulle vara högt utbildade eller vara jättebra på matematik eller ha bra betyg eller någonting sådant. Jag menar allmänbildade människor, som har en sådan där övergripande kunskap, som är sådär ytligt insatt i det mesta. Som har läst en bok eller två, eller i alla fall har hört talas om olika saker.

Nu är jag själv ingen bokmal, och tycker inte att man måste sitta med näsan i en bok för att vara "smart", men jag tycker ändå att jag håller ögonen öppna så att jag i många fall vet i alla fall vad böckerna handlar om. Ser mig inte som väldigt allmänbildad, men tycker att jag har i alla fall semikoll på en del saker. Och om jag inte har det så kollar jag gärna upp det.

Utbildning har ingenting med intelligens att göra. Eller i alla fall väldigt lite. Jag har sett många exempel på högt utbildade människor som visar sig vara förvånansvärt enkla i sitt tankesätt. Eller som inte verkar tänka särskilt mycket alls. Eller som tänker allt för mycket med koncentrerar sig på fel saker. Nu är ju inte jag den som ska avgöra vad som är rätt och fel, men i mitt tycke lägger koncentrationen på väldigt snäva och betydelselösa saker. Och som har väldigt enkla funderingar i allmänhet.

Allmänbildning är alltså sådant jag imponeras av. Ibland kan man bli förvånad över att en del som framstår som rätt obrydda sist och slutligen visar sig veta en massa. Ta till exempel Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren, den svenske tyngdlyftaren som ger intryck av att vara ett muskelpaket utan hjärna - men som när han har varit med i tv visat sig vara förbannat skarp. Oberoende av om det gäller politik eller film eller geografi eller historia.

Ett exempel på detta är min äldre bror, som vid flera tillfällen har visat sig besitta oväntade kunskaper. Han är en sådan som borde delta i någon tv-frågesport, för han kan lite om mycket. När vi åkte från Åbo till Öja en gång berättade han långt och utförligt om saltöknarna i Utah, där man bland annat kör världsrekord med motorcyklar. En gång när han var på kaffe till Neristan berättade han om groggens historia, varför grogg heter grogg och varifrån den kommer.

När jag gick i gymnasiet hade jag svårt med matte, eftersom jag och siffror överlag inte går ihop. Alls. Vid någon tillfälle hände det att jag visade någon uppgift åt brorsan, han tog en titt och konstaterade lugnt att: "Du ska nog göra såhär...", och så förklarade han en enkel lösning på problemet. Själv har han inte gått i gymnasiet och aldrig varit intresserad av studier i form av att skriva och räkna och plugga till tenter. Han bara visste.

Allmänbildning ftw! Och för er som inte vet vad "ftw" betyder - här är er chans att lära er något nytt idag. Googla!

2 kommentarer:

  1. i could have written this! sådana människor imponerar storligen på mig också! dessutom är jag gift med en sådan, och vilken tillgång han är! själv tycker jag också att jag alltid varit hyfsat allmänbildad, men i jämförelse med honom är jag ganska medelmåttig ;)
    han deltog förresten i jeopardy i svärjes tv i slutet av förra årtusendet. blev tvåa och vann en helg för två på grythyttan i bergslagen. he va rolit :)

    SvaraRadera
  2. Vilket kap du har kommit över!;) Och vilken häftig bedrift att ha varit med i Jeopardy, det är ju ett legendariskt program!

    SvaraRadera