söndag 5 december 2010

Om bloggande igen

http://data2.peppar.fi/file.php/imagethumb/5869/

För tillfället stormar det i bloggvärlden. Folk ifrågasätter meningen med bloggar och är rent ut sagt förbannade över att folk skriver om "vad de äter till middag" och sådant. Bloggar är så löjligt, så löjligt, så löjligt, och helst skulle man förbjuda hela skiten. Orsaken? Jo, att den första finlandssvenska bloggalan gick av stapeln häromdagen. Och att detta var ganska hypat, diskussioner i radio/tv, folk intervjuades i tidningar och det var allmänt på tapeten några veckor. Och sedan fick vinnarna pris och så vidare.

Det stör tydligen folk jättemycket - att man kan få publicitet och - värst av allt - pris för sådant som är så löjligt och onödigt. Genast ska man gapa till och förfära sig och rasa över hur dåliga bloggar är, hur onödig bloggalan är och samtidigt påpeka att man själv absolut inte läser bloggar.

Då tycker jag att saken är ganska klar. Om man a) ogillar någonting och därmed b) inte alls befattar sig med detta borde man ju rimligtvis inte störa sig så hemskt mycket på det. Eller jo, störa sig kan man ju, det hör ju till varje människas rätt, men man behöver inte tvångsmässigt gå in på alla dessa bloggar och skriva i kommentatorsfältet om hur man ogillar bloggar överlag. Vem skulle vara intresserad av det?

Låt mig belysa detta med ett exempel:

Det finns en massa saker jag tycker är skitlöjliga. Till exempel fotboll. Intresserar mig inte det minsta, än mindre kan jag förstå att folk faktiskt tar detta på allvar. Och allra minst i det här landet. Att vuxna män som närmar sig medelåldern på allvar "tränar" och "satsar" och får betalt för sin egen lilla motion, att ha träningar några gånger i veckan.

Träning och motion är skoj. Om någon skulle säga åt mig att "Med lite träning skulle du kunna bli bäst i division tre i Bodypump" och erbjuda mig en lön för det. Då skulle jag svara "Eh, jo... det är ju skoj. Men något jobb är det ju inte. Det tillför ju inte direkt samhället någonting. Så nu gör vi så att jag jobbar åtta timmar om dagen, på fritiden gör jag vad jag vill. Lyfter skrot till exempel. Gratis".

Allt detta och mycket mera tycker jag om fotboll. Men inte fan skriver jag ihop en massa mail och skickar ut det till bollklubbar och fotbollslag här i landet och berättar hur töntigt fotboll är. Eller skriver insändare i tidningar om just detta. Eller går på fotbollsmatcher bara för att berätta hur töntigt det är. Varför skulle jag det?!

Det som verkar störa folk mest är just detta med att bloggarna är så vardagliga, att man skriver om småsaker istället för att dryfta politiska åsikter och dra igång samhälleliga debatter om Viktiga Saker. Men bloggar funkar i allmänhet inte så. Bloggar är ett sätt att småprata, att tänka högt, ett sätt att umgås på nätet. Jag känner inget behov av att författa djupa debattinlägg i min blogg, jag vill bara slappa och skriva ner vad som råkar vara aktuellt i mitt liv just nu. Det är ju ändå min blogg. Och jag är glad att många vänner bloggar, på så sätt kan jag följa med vad de gör.

Får man bara skriva välavvägda och så kallade Viktiga Ståndpunkter på Internet? Det verkar så, om man lyssnar på kritikerna. Typ: "Skriv någonting viktigt eller ingenting alls". Skulle vara intressant att kolla in någon av kritikernas Facebookkonto. Har de någon gång uppdaterat sin status med "Det snöar!" eller "Är trött". Är det jätteviktigt för samhället att veta? Är det då min plikt att gå in och kommentera att "Hördu, det här var en synnerligen onödig statusuppdatering. Du borde inte ha skrivit den, för det stör folk att du är så vardaglig och enkel i det du skriver, det är bara onödigt".

Personligen håller jag inte med om att alla bloggprisets vinnare var de bästa, men det spelar ju ingen roll, eftersom det inte är jag personligen som ska avgöra saken. Folk har röstat och detta blev resultatet. Gott så. Och att galan kanske var lite stappligt genomförd enligt vad folk har tyckt är väl också ganska förståeligt. Det var ju den allra första!

Så ja. Bloggar är enkla, ytliga, oviktiga. Det är liksom det som är pointen.

2 kommentarer:

  1. Det här var förmodligen det bästa inlägget jag läst i den här frågan. Tack!
    (Jag orkar inte skriva något själv som saken, jag har sagt samma saker så många gånger tidigare under de år jag skrivit dagbok på nätet.)

    SvaraRadera
  2. Tack själv! Tydligen verkar detta med bloggar vara ganska viktigt för folk ändå, också för dem som "inte läser", om det stör folk så väldigt mycket. Sådant som jag tycker är oviktigt (typ huruvida Britney Spears kommer att ge ut ett nytt album eller ej) brukar jag i allmänhet inte störa mig på eller reta upp mig över:)

    SvaraRadera