fredag 20 maj 2011

En annan grej!

När jag nu är inne på detta med saker jag stör mig på (två inlägg ner), så kan jag fortsätta på samma tema. Nämligen det pinsamma fenomenet med folk som beställer mjölk till maten på restaurang. Det måste vara ett finländskt fenomen, vem annars skulle komma på tanken att stolt sitta och sörpla komjölk till biff, fisk eller kyckling.

Jag är lite av den åsikten att vuxna människor inte behöver bälga i sig litervis med mjölk. Visst, kalciumet och allt det där, men jag har för mig att de flesta av oss äter yoghurt, ost, fil, kvarg, piimä och annat kalkhaltigt i rätt stor skala. Ingen vits att tvångsmässigt tro att man måste dricka två-tre glas mjölk till varje måltid utöver detta. Nu är jag ingen kostexpert, men jag kunde tänka mig att det inte är direkt kalciumpanik i det här landet? Om man äter någotsånär balanserat i övrigt.

Jag tycker bara att det är så himla pinsamt att vuxna människor beställer mjölk till maten. Småbarn är en helt annan sak. Småbarn dricker mjölk ur tuttflaskan och sedan när de blir lite större får de sitt eget lite solkiga mjölkglas till sin barnportion makaronilåda eller potatismos och köttbullar.

Jag har till och med varit på en födelsedagsfest med stående bord där man fick beställa öl eller vin till maten. Den som inte ville ha alkohol fick ta för sig av vattnet som såklart fanns på borden. Och så viftar vuxna människor åt servitriserna och frågar om det inte finns mjölk. Och flera stycken i sällskapet satt sedan följaktligen och sörplade mjölk till innerfilén. Så oerhört fel sådant ser ut. Ociviliserat, töntigt, lite som om man inte vet hur man ska bete sig bland folk.

Lunchen på arbetsplatser är kanske lite annorlunda. Då kan man förstå att folk tar ett glas mjölk när man själv plockar åt sig maten. Men för fan inte när man är ute och äter. Nej!

3 kommentarer:

  1. Detta fick vi erfara under ett Vasabesök i vintras. Söndageftermiddag, platsen är Amarillo och typerna vid bordet intill beställde ett stop MJÖLK till maten. Sjukt.

    SvaraRadera
  2. Jag fattar inte. Biff med pepparsås - och en halvliter mjölk till det. Lite som den där karaktären Malte i Rederiet på 90-talet... han som var lite knäpp och reste runt med en massa exotiska djur. Han beställde alltid mjölk i baren. Liksom en tydlig karikatyr på en lite konstig typ. Och så finns det folk som gör så på riktigt:-/

    SvaraRadera
  3. Jo!
    Om man har att välja mellan vatten, mjölk eller limski så tar jag mjölk. Så fort jag slipper på en vinflaska halsar jag den på stående fot såklart men i detta nu, mu.

    SvaraRadera