lördag 7 maj 2011

Typer på tåg, del åttahundratusenett

Tåg igår då. Måste erkänna att jag å det djupaste hatar att åka tåg. Det är tröttsamt, enformigt, ineffektivt, töntigt, sunkigt och så väldigt stenålders. Jag som är ung och hipp och cool föredrar ju häftiga saker. Som INTERNET och MIKROVÅGSUGNAR. Tågtrafiken i Finland är tammefan under all kritik. För att folk ska vilja åka tåg borde man nog karpa upp sig lite där på VR. Jag menar 120 euro tur-retur till Åbo för en knopp. Det är ju för fan löjligt. Som tur betalar jag fortfarande studerandepris och klarar mig med "bara" 60 pix.

Med tanke på hur resorna brukar gå till tycker jag dock att man borde få betalt för att man uppoffrar sig och sitter på deras jävla tåg. Det är förseningar, tekniska problem, dåliga rälsar så att tågen kör i 50 km/h långa vägar. Det utropas fel stationer och folk får böter för att de somnar . Under min senaste tågresa till Åbo utropades det att tåget saknar restaurangvagn, men att minibistrokärran kommer att cirkulera och att man därifrån får köpa förfriskningar. För att det tre minuter senare skulle komma ett nytt meddelande där man sa att "kärran har drabbats av ett tekniskt problem" och därför inte kommer att cirkulera heller. Hur fan drabbas en skranglig metallkärra av tekniska problem? Ett hjul som inte snurrar, eller?

Och så är det just det där som jag upprepar efter varje tågfärd - att allt jävla pack samlas på tåg. Igår på tåget hem från Uleåborg klev ett stort pissisgäng ombord samtidigt som jag. Uppskattningsvis tio brudar, ingen över 18 och alla med Mycket Oväsen. Jag skojar inte när jag säker att de pratade med gälla, skrikande röster hela vägen mellan Uleåborg och Ylivieska. Antagligen efter det också, men då flyttade jag mig till en annan vagn. En av flickorna var tydlig pissisledare och skrek högst samt skrattade mest och hade enligt sig själv väldigt lustiga juttun att berätta.

Nu ska jag berätta en sak om vett och etikett. På tåget håller man käft. Man håller bara käft! Man skriker inte, skrattar inte, ylar inte och sjunger inte. Dessutom var det fredag eftermiddag, 16.45-tåget, och fullt med folk som skulle hem från jobbet, många veckopendlare och allmänt trötta människor. Alla satt i sina bänkar och försökte sova, läsa och några jobbade klart med laptopen i knät. Hur ser man inte sånt? Hur egoistisk får man vara så att man skriker hela jävla vägen från Uleåborg? Eftersom det är Finland så sa ingen någonting, men folk gav iskalla blickar åt pissisgänget med jämna mellanrum. Och jag vill inte heller vara moraltanten som ställer mig upp och skriker MEN HÅLL KÄFTEN ERA JÄVLA TEININ! Jag vill bara sitta i min bänk och innerligt hoppas att en blixt från himlen ska komma och förinta alla gapiga flickor under 18 år på tåg en fredagseftermiddag.

Lite underhållning bjöd de ändå på. Utan att de själva visste om det. De skrek om ishockey där en stund, och den ena bruden gapade någonting om Tjeckien, varpå pissisledaren upplyste henne om att det ju egentligen heter Tjeckoslovakien. "Aijaa, oikeesti?" sa bruden förvånat och använde i fortsättingen ordet Tjeckoslovakien. Någon har visst skolkat från geografitimmarna.

En stund senare fjantade två av brudarna iväg i ett moln av teiniparfym (ni vet, vanilj-, kokos- och godisdoft). Kom tillbaka en stund senare och meddelade besviket att konduktören sa att han inte kunde visa hockeymatchen på tv:n i vagnen. Alltså de där infoskärmarna där man kan läsa tågets hastighet och följande station. Pissisgänget var besvikna över detta faktum. Nå, desto mera tid att chit-chatta istället.

Ah, mina nerver är inte gjorda för tåg.

3 kommentarer:

  1. Usch o fy men ack så bekant...
    Dock finns det ETT ännu sämre alternativ, speciellt vad gäller längre resor. Kortare resor med BUSS kunde gå an om de inte var så infernaliskt dyra och långsamma...t.ex. Karleby-Kronoby flygfält = (håll i dig nu)8 EUR!!

    SvaraRadera
  2. Ville bara igen framhålla att du skriver en så Himla Bra Blogg. Mycket underhållande rapporter från flytt och Uleåborgsresa. Det här är ingen recension utan bara ren tacksamhet över hurusom du lyser upp vardagen.

    SvaraRadera
  3. Bubba >> Sant. Tåg har förvisso ett par fördelar framom bussar... möjligheten att byta vagn om sällskapet är irriterande, och möjligheten att ta en kaffe i restaurangvagnen (om det inte har uppstått något "tekniskt fel" vill säga). Men både buss och tåg är nog satans påfund. När jag blir stor och rik ska jag bara - BARA köra Ferrari!:)

    Cecilia >> Tack, tack, tack! Vad snällt sagt, och vad glad jag blir! Vad roligt att du läser, och roligt att du kommenterar ibland:) Jag ska göra mitt bästa i fortsättningen också!

    SvaraRadera