tisdag 3 juni 2014

Ask.fm

Bekantande mig lite på skoj med det sociala mediet ask.fm häromdagen. Det som är så populärt bland fjortisar för tillfället. Kort seniorinfo för icke insatta: ask.fm är alltså stället där man registrerar sig och så får folk fråga en anonyma frågor om vad som helst. Klickade mig bland annat in på lite tonårsflickors konton , till exempel småflickor från min gamla hemby, och scrollade igenom långa listor med frågor som random folk hade ställt. Gissa om jag fick dålig fiilis. För gissa hurdana frågor den här småflickorna blev pepprade med.

Ask.fm är helt enkelt en mobbningssajt där skolkompisar kan ställa elaka frågor och sprida hemska rykten och ingen får någonsin reda på vem som ligger bakom. Och sådant här registrerar sig omogna fjortisar med bekräftelsebehov på. För nog får man ju någon slags bekräftelse av vissa, typ "ööh, du har bästa pattarna i nian". Kanske man blir glad över en sådan kommentar i den ålder, eftersom man inte riktigt har den psykiska mognaden att fatta bättre. Sedan en massa kommentarer och närgångna frågor om hur lösaktig kontoinnehavaren är och så vidare. Och elaka hintar om att "du vet väl att alla pratar skit om dig".

Kan ju inte vara hälsosamt för ens självkänsla att få sådana kommentarer - både elaka mobbningfraser och sexistiska och objektifierade "komplimanger" - i strida strömmar i den där åldern. Inte i någon ålder, för den delen, men absolut inte när hjärnan håller på växer och utvecklas och man håller på skapar sin jagbild. Amatörpsykolog M. Kronqvist har talat. Fy fan för ask.fm.

2 kommentarer:

  1. Jag har inte kollat forumet själv, men hört mycket om den och undrat/undrar hur det kan få existera. Ur led är världen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ugh, kolla inte, man börjar bara må dåligt av det. Riktigt vidrig idé som inte för något gott med sig.

      Radera